Blinken a spus că nu crede că China se comportă într-un mod neutru.
Secretarul de stat american, Antony Blinken, a avut discuţii cu omologul său chinez, la reuniunea G20 din Indonezia, în urma cărora a declarat că este îngrijorat faţă de alinierea Chinei cu Rusia.
Domnul Blinken a spus că China şi-a exprimat neutralitatea faţă de invadarea Ucrainei, însă a subliniat că neutralitatea nu este posibilă, în faţa unei agresiuni clare din partea Rusiei.
El a adăugat că a îndemnat Republica Populară Chineză (RPC) să îşi schimbe poziţia în această privinţă: "La mai bine de patru luni de la această invazie brutală, RPC continuă să fie alături de Rusia. /.../ propaganda rusă în întreaga lume, apără Rusia în organizaţiile internaţionale. Ceea ce am încercat să transmit consilierului de stat este faptul că acesta este cu adevărat un moment în care trebuie să ne ridicăm cu toţii, pentru a condamna agresiunea".
Blinken a spus că nu crede că China se comportă într-un mod neutru, deoarece a sprijinit Rusia în cadrul Națiunilor Unite și a „amplificat propaganda rusă”.
Întrebat despre refuzul său de a purta discuții cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov la G20, Blinken a spus: „Problema este aceasta: nu vedem niciun semn că Rusia, în acest moment, este pregătită să se angajeze într-o diplomație semnificativă”, arată Reuters.
În cursul discuțiilor, ministrul Wang a avut declarații de temporizare. Acesta a spus că este „necesar ca cele două țări să mențină schimburi normale” și „să lucreze împreună pentru a se asigura că această relație va continua să avanseze pe drumul cel bun”.
Wang a evocat, de asemenea, liniile ale Chinei despre menținerea angajamentului față de principiile „respectului reciproc”, „coexistenței pașnice” și „cooperării câștig-câștig”. Acest lucru, a spus el, „servește interesele celor două țări și ale celor două popoare. Este, de asemenea, aspirația comună a comunității internaționale.”
Oficialii americani au spus că nu se așteaptă la niciun progres semnificativ din discuțiile lui Blinken cu Wang, dar că sperau că conversația ar putea ajuta la menținerea liniilor de comunicare deschise și la crearea de „paravane” pentru a ghida cele două mari economii ale lumii, pe măsură ce navighează din ce în ce mai complexe și potențial explozive. contează.
„Ne angajăm să gestionăm această relație, această competiție în mod responsabil, așa cum lumea se așteaptă să facem”, a spus Blinken.
Într-o apariție comună fără precedent, șefii FBI și MI5 avertizează asupra pericolului reprezentat de China.
Directorii FBI şi MI5 au avertizat miercuri cu privire la o intensificare a activităţilor de spionaj comercial ale Chinei în Occident, într-un discurs comun rar, care a avut loc la sediul serviciilor secrete britanice din Londra, transmite joi AFP.
Directorul FBI, Christopher Wray, a spus că China este „cea mai mare amenințare pe termen lung la adresa securității noastre economice și naționale” și a intervenit în procesul politic ale statelor occidentale, inclusiv în alegerile recente. Amenințarea generată de China este, potrivit șefului FBI, una ”imensă” și ”care îți taie răsuflarea”.
Spionaj la o scară nemaivăzută
China a desfășurat spionaj cibernetic pentru a „înșela și fura la scară masivă”, cu un program de hacking mai mare decât cel al oricăror alte țări, luate împreună, scrie BBC.
Wray a avertizat că, dacă China ar lua forțat Taiwanul, aceasta ar „reprezenta una dintre cele mai îngrozitoare întreruperi de afaceri pe care le-a văzut vreodată lumea”.
În faţa unei audienţe formate din oficiali şi directori din lumea afacerilor la Thames House, directorul general al MI5, serviciul intern de informaţii al Regatului Unit, Ken McCallum, şi directorul poliţiei federale americane, Chris Wray, au afirmat că ameninţarea din partea spionilor chinezi este în continuă creştere.
Ambii au avertizat, de asemenea, că o invazie a Chinei în Taiwan va perturba masiv comerţul şi industria la nivel mondial.
China se pregătește de sancțiuni
Dincolo de furtul de tehnologie, China ia acum și măsuri pentru a-și proteja economia de orice sancțiuni viitoare în cazul în care ar încerca să preia Taiwanul prin forță, luând notițe în urma eforturilor occidentale de a pedepsi Rusia pentru invazia sa în Ucraina, a spus Wray, arată CNN.
Am văzut China căutând modalități de a-și izola economia de potențiale sancțiuni, încercând să se protejeze de efecte negative dacă vor face ceva care va atrage reacția comunității internaționale”, a spus Wray. „În lumea noastră, numim acest tip de comportament un indiciu”.
El a citat estimări recente dintr-un studiu de la...
Citește mai departe pe Radio DCNews.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News