Șeful diplomației europene cere Iranului încetarea reprimării manifestaţiilor antiguvernamentale

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell. Sursa Agerpres
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell. Sursa Agerpres

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a anunţat marţi că i-a cerut ministrului de Externe iranian, Hossein Amir-Abdollahian, ca reprimarea manifestaţiilor din Iran şi ajutorul militar dat Rusiei de Teheran să înceteze.

Întâlnirea, desfăşurată în marja unui summit regional organizat în Iordania, a fost prima între Uniunea Europeană şi Iran după luna august, informează Agerpres.

O reuniune necesară cu ministrul iranian (...) în momentul unei deteriorări a relaţiilor între UE şi Iran, a scris Borrell pe Twitter.


Am subliniat necesitatea reprimării interne din Iran şi necesitatea stopării imediate a sprijinului militar pentru Rusia, a adăugat reprezentantul blocului comunitar.

Săptămâna trecută, Uniunea Europeană a impus o nouă serie de sancţiuni contra Teheranului pentru a protesta împotriva reprimării manifestaţiilor de către regimul iranian după moartea, la jumătatea lunii septembrie, a unei tinere kurde în arestul poliţiei.

Autorităţile iraniene consideră aceste demonstraţii acte de nesupunere şi au arestat mii de persoane.

De partea sa, Amir-Abdollahian a condamnat abordarea ţărilor occidentale constând în susţinerea celor care provoacă tulburări şi în impunerea de sancţiuni ilegale contra Iranului sub false pretexte de protejare a drepturilor omului.

Referitor la programul nuclear iranian, Josep Borrell a subliniat că cele două părţi au convenit să păstreze deschise canalele de comunicare, în timp ce responsabilul iranian le-a recomandat europenilor să aibă o abordare constructivă şi realistă.

Teheranul şi marile puteri au lansat în aprilie 2021, la Viena, discuţii vizând resuscitarea acordului încheiat în 2015 care garantează caracterul civil al programului nuclear al Republicii islamice, acuzată, în pofida dezminţirilor sale, că încearcă să se doteze cu arma nucleară.

Negocierile sunt într-un punct mort după retragerea unilaterală a Statelor Unite, decisă de fostul preşedinte Donald Trump.

Discuţiile se lovesc în principal de problema celor trei instalaţii din Iran pentru care Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) caută să obţină explicaţii despre prezenţa unor urme de uraniu îmbogăţit. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel