Șeful diplomației UE: Europa este o grădină în care totul funcționează. Cea mai mare parte a restului lumii este o junglă, iar jungla ar putea invada grădina

Șeful diplomației europene, Josep Borrell. Sursa: Agerpes
Șeful diplomației europene, Josep Borrell. Sursa: Agerpes

Criticile nu au întârziat să apară după ce șeful diplomației UE, Joseph Borell, a definit Europa ca un loc în care ”totul funcționează” în timp ce restul țărilor de pe alte continente se zbat în dificultăți.

Alegeri prezidentiale 2024

Europa e ca o ”grădină” locuită de ”oameni privilegiați” dar înconjurată de ”junglă”, adică restul lumii, de care este necesar să se apere. Aceasta este convingerea șefului diplomației europene, Josep Borrell, acuzat de colonialism și glorificarea Bătrânului Continent înconjurat de presupusa barbarie.

Cuvintele acestuia au fost rostite în cadrul inaugurării noului curriculum al Academiei Diplomatice Europene. Borrell, actualul Înalt Reprezentant al UE pentru politica externă, s-a adresat în discursul său direct ”gazdei” Federica Mogherini, rectorul Colegiului Europei și predecesorul lui Borrell, scrie Europa Today.

”Europa este o grădină” în care ”totul funcționează”. ”Este cea mai bună combinație de libertate politică, prosperitate economică și coeziune socială pe care umanitatea a fost capabilă să o construiască. Restul lumii - și știi asta foarte bine, Federica, nu este tocmai o grădină. Cea mai mare parte a restului lumii este o junglă, iar jungla ar putea invada grădina. Grădinarii ar trebui să aibă grijă de asta”, a argumentat Borrell, făcând aluzie la diplomații europeni, ”dar nu vor proteja grădina construind ziduri. O grădină frumoasă, înconjurată de ziduri înalte pentru a preveni intrarea junglei nu va fi o soluție pentru că jungla are o capacitate puternică de expansiune, iar peretele nu va fi niciodată suficient de înalt pentru a proteja grădina”, a fost avertismentul metaforic emis de Joseph Borrell.

Soluția lui Borell contra invaziei ”junglei”

”Grădinarii”, a continuat el, ”trebuie să meargă în junglă.” Cu alte cuvinte, ”europenii trebuie să fie mult mai implicați cu restul lumii”, altfel acesta din urmă ”ne va invada, în diferite moduri și mijloace.” ”Noi suntem oameni privilegiați", a recunoscut Borrell, dar "nu ne putem aștepta să supraviețuim ca o excepție. Trebuie să fie o modalitate de a-i sprijini pe alții care se confruntă cu marile provocări ale timpului nostru", a conchis el.

Cuvintele lui Borrell au captat atenția marilor observatori și savanți ai politicii internaționale care au subliniat tonurile sale ”colonialiste” și disprețul față de alte continente, începând cu Africa și Asia.

”Aceasta este cea mai proastă analogie din toate timpurile”, a acuzat cercetătorul Mohamad Forough, într-o serie de comentarii pe Twitter. ”Din punct de vedere conceptual „grădina” sună ca un eufemism pentru „civilizat” și „jungla” ca unul pentru „barbar”. Discursul colonial al secolului al XIX-lea despre „misiunea civilizatoare” sau „povara omului alb” răsună”, a adăugat Forough, citând celebrul poem al lui Rudyard Kipling considerat un fel de manifest al colonialismului. 

”Diplomatic aceasta este o analogie extrem de ofensivă pentru că descurajează țările din sudul global („jungla”) să rămână cu noi în Europa împotriva agresorilor brutali precum Putin și a războiului pe care l-a purtat împotriva ucrainenilor nevinovați”, a concluzionat cercetătorul.

Citește și:

UE, nou sprijin militar pentru Ucraina: Misiune de formare a 15.000 de soldați ucraineni și o tranșă de 500 de milioane de euro

'Este o mare premieră pentru UE', a comentat un responsabil european. 'Nu am efectuat niciodată o misiune de această amploare', a subliniat el.

Miniştrii de externe ai celor 27 de ţări membre vor aproba luni aceste două decizii, în cursul unei reuniuni la Luxemburg, iar misiunea va fi imediat operaţională, a precizat o sursă diplomatică.

Mai multe misiuni de formare sunt, de fapt, în curs de desfăşurare în diferite state membre, în special în Germania şi Franţa, unde militari ucraineni sunt instruiţi să folosească tunuri, lansatoare de rachete şi sisteme de apărare antiaeriană furnizate de europeni.

Franţa va forma 'până la 2.000 de soldaţi ucraineni' pe teritoriul său

Franţa va forma 'până la 2.000 de soldaţi ucraineni' pe teritoriul său, a anunţat sâmbătă ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu, într-un interviu acordat cotidianului Le Parisien. Este vorba de a acoperi astfel trei nivele: 'formarea generală a combatantului', 'apoi, pe nevoi specifice raportate de ucraineni, precum logistica', şi 'un al treilea nivel de formare privind materialele furnizate', a explicat el.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel