Șeful gigantului IT care a încasat cu 63% mai mult, deși ceruse o scădere de salariu

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Satya Nadella, directorul executiv al Microsoft, a încasat anul trecut o remunerație impresionantă de 79,1 milioane de dolari, ceea ce reprezintă o creștere de 63% a indemnizațiilor sale față de anul precedent. Creșterea salariului vine în ciuda unei solicitări din partea lui Nadella de a reduce un element din pachetul său de compensații în urma unor deficiențe de securitate cibernetică detectate la gigantul tehnologic, relatează BBC.

Chiar și cu această reducere, Satya Nadella a primit cu 5 milioane de dolari mai puțin decât ar fi avut dreptul, potrivit structurii inițiale a pachetului de plată.

Într-o declarație depusă la autoritatea financiară americană, consiliul de administrație al Microsoft a justificat creșterea subliniind că veniturile companiei au crescut cu 16% în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2024.

Într-o scrisoare adresată acționarilor, comitetul de compensații al Microsoft a precizat că Nadella a agreat că performanțele companiei au fost „extrem de puternice”, dar a cerut să fie luate în considerare circumstanțe excepționale pentru a ajusta pachetul său de compensații. Directorul executiv a solicitat o reducere a bonusului său pentru a reflecta responsabilitatea sa personală în legătură cu mai multe atacuri cibernetice care au afectat compania.

Un astfel de incident a avut loc în iulie 2023, când Microsoft a raportat că hackerii au obținut acces la conturile de email ale aproximativ 25 de organizații, inclusiv agenții guvernamentale. Microsoft a indicat că atacul ar fi avut originea în China, însă Ambasada Chinei din Londra a respins acuzațiile, catalogându-le drept „dezinformare”.

Un an tumultuos pentru Microsoft

Anul fiscal al companiei a fost marcat și de o pană de internet care a afectat calculatoarele ce rulează pe Windows din întreaga lume.

Chiar dacă situația nu a fost rezultatul unui atac cibernetic, Microsoft a trebuit să își ceară din nou scuze pentru o altă întrerupere cauzată de un atac informatic, în iulie 2024.

În urma acestor incidente, comitetul de compensații a redus bonusul în numerar al lui Nadella cu mai mult de jumătate, acesta ajungând la 5,2 milioane de dolari, adică mai puțin de 7% din venitul său total. Cea mai mare parte a compensației (71,2 milioane de dolari) a fost constituită din acțiuni.

Directorul High Pay Centre, Luke Hildyard, a comentat că, la prima vedere, nivelul compensațiilor pentru Nadella ar putea părea justificat, având în vedere performanța financiară a Microsoft. Totuși, el a pus sub semnul întrebării necesitatea unei astfel de remunerații uriașe pentru cineva care deja dispune de o avere considerabilă.

„Ne putem întreba dacă cele 79 de milioane de dolari adăugate peste cele 49 de milioane din anul precedent sunt cu adevărat necesare pentru cineva care deja deține mai mulți bani decât ar putea cheltui în mai multe vieți de huzur”, a declarat Hildyard.

În timp ce pachetul de compensații al lui Satya Nadella este impresionant, nu reprezintă un caz izolat în industrie.

Tim Cook, directorul executiv al Apple, a câștigat 63,2 milioane de dolari în 2023, iar Jensen Huang, șeful Nvidia, a primit 34,2 milioane de dolari în anul fiscal 2024.

Totuși, niciunul dintre aceștia nu se apropie de remunerația record a lui Elon Musk, directorul Tesla, al cărui pachet de compensații ar putea ajunge până la 56 de miliarde de dolari, mai notează BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel