Sundar Pichai, CEO Google, acuză Comisia Europeană că a omis să scoată în evidență avantajele pe care le-a adus utilizatorilor sistemul de opreare Android.
Decizia Comisiei Europene de a amenda Google cu o sumă record omite faptul că sistemul Android oferă nenumărate opţiuni miilor de producători de telefoane şi operatorilor de reţele de telefonie mobilă, milioanelor de dezvoltatori de aplicaţii din întreaga lume care şi-au clădit afacerile cu ajutorul Android şi miliardelor de consumatori care acum îşi permit şi folosesc smartphone-uri Android de ultimă generaţie, consideră Sundar Pichai, CEO Google.
'Astăzi, Comisia Europeană a adoptat o decizie de iniţiere a procedurii privind practicile anticoncurenţiale împotriva Android şi a modelului său de afaceri. Decizia trece cu vederea faptul că telefoanele prevăzute cu sistemul de operare Android concurează cu telefoanele iOS, un aspect confirmat de 89% dintre participanţii la studiul de piaţă realizat de Comisie. Omite şi faptul că Android oferă nenumărate opţiuni miilor de producători de telefoane şi operatorilor de reţele de telefonie mobilă care produc şi vând dispozitive Android; milioanelor de dezvoltatori de aplicaţii din întreaga lume care şi-au clădit afacerile cu ajutorul Android şi miliardelor de consumatori care acum îşi permit şi folosesc smartphone-uri Android de ultimă generaţie. Când cumperi un telefon cu Android, alegi una dintre cele mai cunoscute două platforme mobile din lume - una care a contribuit la extinderea gamei de telefoane disponibile la nivel mondial', afirmă sursa citată într-o postare pe blogul personal.
Capacitatea de a rula aceleaşi aplicaţii
Potrivit acestuia, în prezent, datorită sistemului Android, există mai mult de 24.000 de dispozitive, la preţuri variate, din peste 1.300 de mărci diferite, inclusiv ale unor producători de telefoane finlandezi, francezi, germani, italieni, letoni, olandezi, polonezi, români, spanioli, suedezi şi unguri.
Telefoanele produse de aceste companii sunt diferite, dar au în comun capacitatea de a rula aceleaşi aplicaţii. Niciun producător de telefoane nu este obligat să adopte aceste reguli, ei putând folosi sau modifica Android în orice mod doresc, aşa cum a făcut Amazon cu tabletele Fire şi stick-urile TV, subliniază Pichai.
'Dacă vor să aibă succes, platformele de tip open-source trebuie să facă eforturi deosebite pentru a răspunde în mod egal nevoilor fiecărui utilizator. Istoria ne arată că lipsa regulilor privind compatibilitatea de bază duce la fragmentarea platformele open-source, ceea ce afectează utilizatorii, dezvoltatorii şi producătorii de telefoane. Regulile de compatibilitate ale sistemului Android nu permit acest lucru şi îl transformă într-o propunere atractivă pe termen lung pentru fiecare', a menţionat CEO-ul Google.
Peste 94 miliarde de aplicaţii
El a explicat că, datorită sistemului de operare Android, un telefon obişnuit poate avea preinstalate până la 40 de aplicaţii de la mai mulţi dezvoltatori, nu doar de la compania de la care este achiziţionat telefonul. Practic, un utilizator obişnuit de telefon Android va instala el însuşi cam 50 de aplicaţii.
La nivel global, anul trecut au fost descărcate, potrivit sursei citate, peste 94 miliarde de aplicaţii din magazinul de aplicaţii Google Play, browsere precum Opera Mini şi Firefox au fost descărcate de mai bine de 100 milioane de ori, UC Browser de mai bine de 500 milioane de ori.
'Este o diferenţă considerabilă faţă de situaţia din anii 1990 şi de la începutul anilor 2000 în epoca dial-up. Pe atunci, schimbarea aplicaţiilor preinstalate pe calculator sau adăugarea unora noi era greoaie din punct de vedere tehnic şi lua mult timp. Decizia Comisiei privind Android ignoră noua gamă extinsă de opţiuni şi dovada clară a modului în care oamenii îşi folosesc telefoanele', subliniază Sundar Pichai.
Producătorii nu au obligaţii
Acesta a menţionat că în ultimii 10 ani Google a investit miliarde de dolari pentru a ajunge la versiunea Android actuală astfel încât producătorii de telefoane au opţiunea de preinstalare a unor aplicaţii Google populare (precum Search, Chrome, Play, Maps şi Gmail), dintre care unele generează venituri pentru companie, iar toate garantează punerea în funcţiune a telefonului pe loc, direct din cutie.
'Producătorii de telefoane nu sunt obligaţi să includă serviciile noastre şi au totodată libertatea de a preinstala aplicaţii concurente alături de ale noastre. Ceea ce înseamnă că noi obţinem venituri numai dacă sunt instalate aplicaţiile noastre şi dacă oamenii aleg să le folosească în locul aplicaţiilor concurente', a mai explicat şeful Google.
Sundar Pichai apreciază, totodată, că distribuirea gratuită a platformei Android şi a suitei de aplicaţii Google este eficientă nu doar pentru producătorii de telefoane şi operatori ci şi pentru dezvoltatori şi consumatori.
Dispuşi să facem schimbări
'Până acum, modelul de afaceri Android a însemnat că nu am fost nevoiţi nici să le cerem producătorilor de telefoane să plătească tehnologia pe care le-am oferit-o, nici să depindem de un model de distribuţie riguros controlat. Întotdeauna am considerat că extinderea aduce cu sine mai multă responsabilitate. Un ecosistem Android sănătos şi prosper este în interesul tuturor şi am demonstrat că suntem dispuşi să facem schimbări. Dar suntem îngrijoraţi că decizia de astăzi (amenda Comisiei Europene, n.r.) va anula echilibrul solid pe care l-am atins cu Android şi că transmite un semnal îngrijorător, ce favorizează sistemele brevetate în detrimentul platformelor deschise', a mai spus directorul general al companiei.
El a anunţat, de asemenea, că Google intenţionează să conteste decizia Comisiei Europene. Comisia Europeană a anunţat miercuri că amendează Google cu 4,34 miliarde de euro pentru practici ilegale legate de dispozitivele mobile Android având drept scop consolidarea poziţiei dominante a motorului de căutare Google.
Vezi și: Google, amendat de Comisia Europeană
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News