Şeful Grupului de Vaccinuri Oxford: Atingerea imunităţii de turmă ”nu este posibilă”

Foto Pexels
Foto Pexels

Atingerea imunităţii de turmă „nu este posibilă” cu varianta actuală Delta a coronavirusului, a spus şeful Grupului de Vaccinuri Oxford.  

Atingerea imunităţii de turmă „nu este posibilă” cu varianta actuală Delta a coronavirusului, a spus şeful Grupului de Vaccinuri Oxford. Dacă vaccinurile nu au oprit răspândirea virusului, înseamnă că „atingerea pragului pentru imunitatea generală a populaţiei” este „un mit”, spune acesta.

„Varianta Delta va infecta în continuare persoanele care au fost vaccinate. Şi asta înseamnă că oricine nu este încă vaccinat, la un moment dat, va lua virusul... şi nu avem nimic care să oprească (complet) transmiterea respectivă", a spus prof. Sir Andrew Pollard.

Deşi vaccinurile existente sunt foarte eficiente în prevenirea cazurilor grave de COVID-10 şi decesul, acestea nu împiedică o persoană complet vaccinată să fie infectată de virusul, potrivit The Guardian.

Conceptul de imunizare a populaţiei se bazează pe majoritatea care câştigă imunitate, fie prin vaccinare, fie prin infecţii anterioare, care, la rândul său, oferă protecţie indirectă împotriva bolilor infecţioase pentru cei nevaccinaţi şi cei care nu au fost niciodată infectaţi.

Datele dintr-un studiu recent efectuat de Imperial College London sugerează că persoanele complet vaccinate, cu vârste cuprinse între 18 şi 64 de ani, au un risc cu 49% mai mic de a fi infectate în comparaţie cu persoanele nevaccinate, notează Mediafax. Cercetările au indicat, de asemenea, că persoanele complet vaccinate au fost de aproximativ trei ori mai puţin susceptibile de a da rezultate pozitive după ce au intrat în contact cu cineva care a avut COVID-19.

70% dintre medicii din spitalele din România, vaccinați anti-COVID-19. Cei mai mulți în Capitală, Ilfov și Călărași

Potrivit Ministerului Sănătății, 70% din medicii din spitalele publice sunt vaccinați împotriva COVID-19. Este vorba, în cifre absolute, de 25.387 de medici din totalul de 36.312 angajați.

69%, adică 25.040 de medici, sunt vaccinați cu schemă completă.

„În total, 59,48% din personalul medical aflat în contact cu pacienții - medici, asistenți medicali, infirmieri, brancardieri - din unitățile sanitare cu paturi din sistemul public este vaccinat împotriva COVID-19, 58.08% cu schemă completă și 1.4% cu prima doză. 1.79% nu au declarat statusul vaccinal”, potrivit Ministerului Sănătății.

Cele mai mari procente de personal medical vaccinat cu schemă completă se regăsesc în județele Călărași (76,45%), Cluj (71,69%), Sibiu (69,55%), Ilfov (69,13%) și în municipiul București (66,34%), în timp ce pe ultimele locuri se află județele Suceava (44,53%), Bacău (43,47%), Arad (39,88%), Neamț (36,58%).

În ceea ce privește medicii, cele mai mari procente de medici vaccinați cu schemă completă împotriva COVID-19 se regăsesc în județele Ilfov (86%), Călărași (85%) și municipiul București (83%), urmate de Vrancea, Covasna (82%), Alba, Ialomița și Satu Mare (80%).

În privința celorlalte categorii profesionale, datele arată că asistenții medicali sunt vaccinați împotriva COVID-19 în proporție de 57,65% (55,99% cu schemă completă), infirmierii în proporție de 53,59% (52,37% cu schemă completă), iar brancardierii în proporție de 49,21% (47,66% cu schemă completă).

Datele au fost colectate de către direcțiile de sănătate publică la nivel național la finalul lunii iulie, anunță MS.

Ministerul are în curs de colectare și integrare și datele privind personalul din unitățile de dializă private și spitalele din sistemul privat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel