Sorin Mierlea, șeful InfoCons, susține că reacția autorităților din România în privința celor două tipuri de produse de mezeluri pentru copii, a fost una întârziată.
Președintele InfoCons acuză autoritățile din România pentru reacția lentă în acest caz și critică lipsa analizelor privind calitatea produselor în țara noastră. Reacția acestuia vine după ce ANSVSA a retras, luni, de la comercializare parizerul pentru copii Martinel Mortadella. Compania Family Butchers Germany GmbH (TFB) anunțase încă de vineri retragerea a două tipuri de mezeluri Reinert Bärchen Mortadella și Reinert Bärchen pentru că ar putea fi contaminate de cantități mici de praf de metal.
„Din păcate, iar o alertă europeană vine și ne trage de urechi, pentru că autoritățile românești de 30 de ani nu monitorizează serios și real tot ce înseamnă piața agroalimentară din România. Și cred că este o palmă pe obrazul nostru. Dacă în Germania se poate întâmpla așa, ne ridicăm un semn de întrebare de ce este în România, de 10 ori mai rău sau mai bine. Aș vrea să văd în alertă autoritățile, că fac analize prelevând produsele de la raft, să le ducă în laboratoare ca să vedem dacă ce scrie pe etichetă corespunde.”, a declarat Sorin Mierlea, președintele InfoCons, în cadrul emisiunii „100%” de la Realitatea Plus, moderată de Laurențiu Botin.
Șeful InfoCons face acuzații grave, spunând că în România nu se știe cum sunt implicate în verificarea calității produselor laboratoarele finanțate cu bani europeni.
„Ce fac autoritățile cu toate laboratoarele finanțate prin proiecte și granturi europene cu sute de milioane de euro, care astăzi nu prestează decât servicii pentru agenții economici în loc să facă monitorizare de piață. Prin decizia unor președinți ai anumite autorități au secretizat rezultatele controalelor. (...) Avem laboratoare cu sute de milioane de euro, ANSVSA are laboratoare care fac afaceri, plătesc agenți economici care fac analizele la ei . Odată cu implementarea legislației europene încă nu avem laborator care sa monitorizeze în România, avem însa laboratoare de stat care fac business cu agentul economic.”, a acuzat Sorin Mierlea.
„Aștept ca și autoritățile române să ridice alerte la produsele agroalimentare, pentru că până acum ne-am sesizat doar la alertele europene. Vreau să văd ce se va întâmpla cu controalele în primul rând pe produsele acestea destinate copiilor. Cred că ar trebui o analiză foarte clară, dacă este ce scrie pe etichetă, iar românul să fie despăgubit în momentul când pățește așa ceva, inclusiv prin analizele pentru copiii și familiile noastre. Altfel doar ne batem cu pumnii în piept că suntem stat european, dar pe cealaltă parte am ajuns cam de râsul Europei.”, a mai spus Sorin Mierlea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu