Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Braşov a primit, în ultima perioadă, mai multe reclamaţii din partea cetăţenilor, nemulţumiţi de creşterea numărului de avertizări transmise prin sistemul Ro-Alert privind prezenţa urşilor, însă populaţia nu se poate "dezabona" de la aceste mesaje, iar instituţia îşi asumă "înjurăturile" cetăţenilor pentru că e vorba de salvarea de vieţi, a afirmat marţi, într-o conferinţă de presă, şeful ISU Braşov, lt.-col. Lucian Marciu.
"Din păcate, ştim că deranjăm cu aceste mesaje, iar în ultima perioadă am primit foarte multe nemulţumiri din partea cetăţenilor, însă acestea sunt destinate salvării de vieţi. (...) ISU va da aceste alerte ori de câte ori va fi nevoie, în speranţa că vom salva, de fiecare dată, cel puţin o viaţă. Ştiţi foarte bine ce s-a întâmplat la Mureş sau în judeţul nostru, când acei urşi nu au fost văzuţi şi nu s-au dat aceste alerte. Din păcate, un om se află în spital, iar un altul a murit. Drept urmare, ISU va trimite aceste alerte, indiferent că vom deraja cetăţenii municipiului Braşov, mai ales în zona cartierului Răcădău. Trebuie să ne gândim că, totuşi, sunt oameni care se întorc noaptea de la muncă sau de la restaurant ori din cluburi şi astfel de mesaje pot salva vieţi", a declarat Marciu.
Şeful ISU Braşov a dat ca exemplu că o persoană "agasată de aceste mesaje", "care vin la ore cu totul nepotrivite, trezesc populaţia din somn şi sperie copiii", a transmis că, din punctul ei de vedere, sunt "irosiţi banii publici" şi că va căuta o soluţie tehnică de a nu mai primi aceste mesaje.
Un alt nemulţumit, care a precizat că a primit patru alerte într-o singură săptămână, ar vrea să se "dezaboneze" exclusiv de la alertele legate de urşi, întrebând "la ce îl ajută aceastea şi ce ar trebui să facă, să iasă după urs, să înjure, sau să se culce la loc", a menţionat Marciu.
El a explicat că aceste mesaje sunt transmise cu posibilitatea de redifuzare pe o perioadă lungă de timp. "De exemplu, până când echipajul de jandarmi confirmă că animalul nu mai este în zonă, mesajul este reluat pentru ca toţi cei care se află în aria de acoperire să-l primească, însă telefonul care a primit deja mesajul nu-l va primi şi a doua oară. Telefoanele mobile compatibile cu tehnologia cell broadcast şi funcţionale în zona antenelor care difuzează alerta vor afişa conţinutul mesajelor în mod automat", a afirmat şeful ISU Braşov, adăugând că mesajele Ro-alert pot fi recepţionate pe întreg teritoriul României, acolo unde există tehnologie începând de la cea 2G.
Conform lui Marciu, nu este necesară instalarea de aplicaţii, telefonul nu trebuie să fie unul de tip smartphone şi mesajul va fi primit indiferent dacă este vorba de un abonament sau o cartelă pre-pay, cu condiţia ca acesta să aibă anumite setări din fabricaţie. O "dezabonare", aşa cum au solicitat unii cetăţeni, nu este posibilă din punct de vedere tehnic, a mai precizat el.
Potrivit acestuia, mesajele sunt transmise după ce ISU este sesizat de către chipajele de jandarmi din teren sau de către cetăţenii care sună la 112.
Totodată, şeful ISU Braşov a precizat că, de la începutul anului şi până în prezent, Inspectoratul a emis 38 de alerte pentru urşi, una pentru inundaţii, una pentru vijelie, una pentru furtună şi una în cazul unui cod portocaliu. "Deci nu au fost extraordinar de multe, dacă ne raportăm de la începutul anului şi până în prezent, probabil cam una pe săptămână. Într-adevăr au fost săptămâni cu mai multe mesaje Ro-alert, mai ales în perioada de toamnă", a mai precizat locotenent-colonelul Lucian Marciu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu