China ascunde activități militare secrete în spațiu, fiind "obligatoriu" ca SUA să ajungă pe Lună înainte Beijingului.
"Credem că o mare parte din așa-zisul lor program spațial civil este un program militar", a declarat șeful NASA, Bill Nelson, miercuri în fața Comisiei pentru credite a Camerei Reprezentanților.
"China a făcut progrese extraordinare, în special în ultimii 10 ani, dar este foarte, foarte secretoasă", a spus el.
Administratorul NASA a semnat cererea de buget de 25,4 miliarde de dolari a agenției spațiale americane pentru 2025.
El a fost întrebat de președintele comisiei, Hal Rogers, despre "investițiile foarte semnificative" ale Chinei în programele lor spațiale și despre modul în care NASA își va menține "avantajul" față de China.
"Suntem într-o cursă", a răspuns Bill Nelson.
"Cea mai recentă dată la care au spus că vor ateriza [pe Lună] este 2030, dar această dată se tot amână. Este de datoria noastră să ajungem primii acolo și să ne folosim eforturile de cercetare în scopuri pașnice", a spus Bill Nelson.
El a continuat prin a spune membrilor comisiei că Republica Populară Chineză ar putea revendica părți din spațiul cosmic ca teritoriu propriu dacă ar ajunge prima pe Lună.
"Îngrijorarea mea ar fi în cazul în care China ar ajunge prima și ar spune: "Acesta este teritoriul nostru, nu vă apropiați". Evident, nu vreți să vă amestecați cu alții, dar nu declarați că tot acest teritoriu este brusc al vostru", a spus el.
El a folosit revendicarea continuă a Chinei asupra Insulelor Spratly, un arhipelag disputat din Marea Chinei de Sud, ca exemplu de revendicare a teritoriului de către aceasta. Acordul Artemis este un acord care prevede ca activitățile spațiale să se desfășoare în scopuri pașnice și a fost semnat de peste 40 de țări. China nu a semnat aceste acorduri.
"Spera că programul spațial chinezesc își va reveni și va înțelege că spațiul este destinat unor utilizări pașnice, dar nu am văzut acest lucru demonstrat", a declarat Bill Nelson.
În prezent, China are 499 de sateliți pe orbită, potrivit Agenției americane de informații pentru apărare. Acest număr este mai mult decât dublu față de cel din 2019. De asemenea, își dezvoltă baloanele de spionaj și rachetele hipersonice.
"Trebuie să fim realiști că Beijingul aruncă o mulțime de bani în programul său spațial și că are mult potențial de creștere", a declarat Bill Nelson.
Stația spațială chineză Tiangong este permanent cu echipaj uman și a fost construită pe parcursul a trei misiuni, în 2021 și 2022. A fost finalizată la 5 noiembrie 2022. Beijingul speră să trimită o misiune cu echipaj uman pe Lună și intenționează să construiască o bază pe suprafața lunară.
În luna mai a anului trecut, o navă spațială chineză s-a întors pe Pământ după aproape un an întreg pe orbită, petrecând 276 de zile în spațiu. Presa de stat a declarat că nava spațială fără echipaj s-a întors la centrul de lansare Jiuquan din nord-vestul Chinei, așa cum era programat.
Nava a fost lansată pentru prima dată la începutul lunii august 2022. Cu toate acestea, nu au fost oferite detalii despre ce era nava spațială, ce tehnologii au fost testate și la ce înălțime a zburat în spațiu, conform Sky News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu