Jens Stoltenberg a insistat că "trebuie să reconstituim și să extindem mai rapid baza noastră industrială, pentru a crește livrările către Ucraina și a reînnoi propriile noastre stocuri."
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Europei să-și intensifice producția de armament pentru a susține Ucraina și a preveni "potențiale decenii de confruntare" cu Moscova, într-un interviu publicat de media germană pe 10 februarie.
Înainte de o întâlnire-cheie a miniștrilor Apărării NATO la Bruxelles și cu ocazia celei de-a doua aniversări a războiului dintre Rusia și Ucraina, Jens Stoltenberg a insistat că "trebuie să reconstituim și să extindem mai rapid baza noastră industrială, pentru a crește livrările către Ucraina și a reînnoi propriile noastre stocuri."
"Aceasta înseamnă să trecem de la producția lentă în timp de pace la producția rapidă în timp de conflict", a declarat el pentru ziarul german Welt am Sonntag.
Comentariile lui Stoltenberg au venit în contextul unor apeluri tot mai mari pentru obținerea de proiectile, muniții și alte ajutoare militare din partea Ucrainei în timp ce luptă împotriva forțelor rusești în al treilea an.
Liderii occidentali au cerut și ei o asistență mai mare. Cancelarul german Olaf Scholz și președintele Joe Biden au îndemnat legislatorii americani pe 9 februarie să aprobe un pachet de asistență militară amânat de mult timp pentru Ucraina, avertizând că Kievul nu ar putea respinge invazia Rusiei fără acesta.
"Eșecul Congresului Statelor Unite în a susține Ucraina se apropie de neglijență aproape criminală", a spus Biden în timp ce-l găzduia pe Scholz în Biroul Oval pe 9 februarie.
Domnul Stoltenberg a declarat: "Nu există o amenințare militară iminentă împotriva niciunui aliat. În același timp, auzim amenințări regulate din partea Kremlinului împotriva țărilor NATO."
Invazia Rusiei în Ucraina timp de aproape doi ani a arătat că "pacea în Europa nu poate fi luată ca ceva garantat", a spus șeful NATO, subliniind importanța protejării țărilor din alianță.
"În timp ce investim în securitatea noastră și rămânem uniți, vom continua să descurajăm orice agresiune", a spus el. "NATO nu caută război cu Rusia, dar trebuie să ne pregătim pentru potențiale decenii de confruntare", a adăugat el.
"Monitorizăm atent ceea ce face Rusia și am crescut prezența noastră în partea estică a alianței", a spus Stoltenberg.
"Dacă Putin câștigă în Ucraina, nu există nicio garanție că agresiunea rusă nu se va extinde mai departe. Așadar, susținerea Ucrainei acum și investiția în capacitățile proprii ale NATO reprezintă cea mai bună apărare a noastră."
Miniștrii Apărării NATO se vor întâlni la Bruxelles pe 15 februarie, cu o săptămână înainte de a doua aniversare a ofensivei Rusiei în Ucraina. O întâlnire a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei va fi un aspect-cheie al discuțiilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu