Șeful NATO a spus că încă nu este sigur cine a efectuat atacul asupra gazoductelor Nord Stream în septembrie anul trecut și că investigațiile naționale trebuie lăsate să se desfășoare înainte de orice concluzie.
Publicitate
Secretarul general Jens Stoltenberg le-a spus jurnaliștilor în fața unei reuniuni a miniștrilor apărării din UE la Stockholm: „Ceea ce știm este că a avut loc un atac împotriva conductelor Nord Stream, dar nu am reușit să stabilim cine a fost în spatele lui, scrie The Guardian.
„Există investigații naționale în desfășurare și cred că este corect să așteptăm până când acestea sunt finalizate înainte de a spune mai multe despre cine a fost în spatele lor”.
El a adăugat că, având în vedere luptele continue din Bahmut, există șanse ca orașul să cadă în următoarele zile.
„Trebuie să ne asigurăm că acest lucru nu se va dovedi a fi un punct de cotitură în război. Evidențiază doar că nu ar trebui să subestimăm Rusia, trebuie să continuăm să oferim sprijin Ucrainei, iar aliații NATO au sprijinit Ucraina în ultimul an cu ajutor militar, financiar și economic în valoare de aproape 150 de miliarde de euro”.
Negarea vine după un raport din New York Times, care citează oficiali anonimi ai serviciilor de informații americane care sugerează că de vină ar fi un grup pro-ucrainean, scrie BBC.
Mykhailo Podolyak, un consilier al președintelui ucrainean, a declarat că Ucraina „nu a fost absolut deloc implicată”.
Moscova a respins raportul drept o „încercare coordonată de a truca știrile”.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a pus la îndoială cum ar putea SUA să facă presupuneri fără o investigație. „Evident, autorii atacului vor să distragă atenția”, a declarat el, potrivit agenției de presă de stat Ria-Novosti.
Presa germană declară că anchetatorii cred că au identificat barca folosită pentru a planta explozivii.
Livrările de gaze rusești au fost suspendate înainte de explozie. Rusia a închis conducta Nord Stream 1 în august anul trecut, spunând că are nevoie de întreținere. Nord Stream 2 nu fusese niciodată pusă în funcțiune.
Cauza exactă a exploziilor din 26 septembrie care au lovit conductele de gaze naturale este necunoscută, dar se crede că au fost atacate.
Moscova a învinuit Occidentul pentru explozii și a cerut Consiliului de Securitate al ONU să le investigheze în mod independent.
Liderii NATO și occidentali nu au acuzat direct Rusia că își atacă propriile conducte, deși UE a spus anterior că Rusia își folosește gazoductele ca armă împotriva Occidentului.
Marți, New York Times a raportat că noi informații analizate de oficialii americani au sugerat că un grup pro-ucrainean a efectuat atacul asupra conductelor Nord Stream.
Citând oficiali americani anonimi, raportul spunea că nu există nicio dovadă că președintele ucrainean Volodimir Zelenski sau locotenenții săi de top ar fi fost implicați în operațiune.
Ziarul american a raportat că oficialii au refuzat să dezvăluie natura informațiilor, modul în care au fost obținute sau „orice detalii despre puterea dovezilor pe care le conține”.
Acesta a adăugat: „Oficialii care au analizat informațiile au spus că sabotorii sunt cel mai probabil cetățeni ucraineni sau ruși, sau o combinație a celor două”.
Răspunzând la raportul New York Times, Podolyak a adăugat că Kievul nu are informații despre ceea ce s-a întâmplat.
Tot marți, ziarul german Die Zeit a raportat că autoritățile germane au făcut un progres în investigația lor asupra cauzei atacurilor.
Potrivit cercetărilor comune publicate de ziar și de alte organizații media germane, barca folosită pentru a planta explozivii era un iaht închiriat de la o firmă cu sediul în Polonia, care ar fi aparținut unor doi cetățeni ucraineni. Naționalitățile celor care au comis atacul nu erau clare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu