Șeful NATO se așteaptă ca Turcia și Ungaria să ratifice aderarea Suediei fără alte întârzieri

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se așteaptă ca Turcia și Ungaria să ratifice fără întârziere aderarea Suediei la NATO, potrivit unui interviu pentru site-ul maghiar index.hu, publicat marți, scrie Reuters.

Stoltenberg nu a prezis o dată exactă, dar a spus că guvernul Ungariei a confirmat în mod repetat că nu va fi ultimul membru care va ratifica oferta suedeză și că se aștepta ca Ungaria să-și îndeplinească angajamentul.

Turcia a informat NATO, săptămâna trecută, că ratificarea cererii de aderare a Suediei nu va fi finalizată la timp pentru a permite ceremonia de aderare a țării la o întâlnire a miniștrilor de externe ai alianței care are loc zilele aceste.

Acum două săptămâni, comisia pentru afaceri externe a parlamentului turc a amânat votul privind cererea de aderare a Suediei la NATO pentru a purta discuții suplimentare pe această temă.

Una dintre surse a precizat că comisia va relua cel mai probabil dezbaterea asupra acestui subiect marți sau miercuri. Miniștrii de externe ai NATO se vor întâlni la Bruxelles în aceste zile, 28-29 noiembrie, o întâlnire care unii din cadrul blocului de apărare occidental sperau că va marca aderarea Suediei.

Ministerul de Externe al Turciei nu a fost imediat disponibil pentru comentarii.

Atât Suedia, cât și Finlanda au solicitat aderarea la NATO în mai anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Președintele Tayyip Erdogan a ridicat obiecții la acea vreme la ambele cereri, invocând faptul că națiunile nordice protejează persoane pe care Turcia le consideră teroriste. Turcia a aprobat cererea Finlandei în aprilie, dar a ținut Suedia în așteptare.

Turcia a cerut Suediei să ia mai multe măsuri pentru a controla membrii locali ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat grup terorist de Uniunea Europeană și Statele Unite.

În replică, Stockholm a introdus o lege împotriva terorismului care face ilegală apartenența la o organizație teroristă, în timp ce a ridicat și restricțiile privind exportul de armament către Turcia. Suedia susține că a respectat partea sa dintr-un acord semnat anul trecut.

Pentru ratificare, legea trebuie aprobată de comisia pentru afaceri externe a Turciei înainte de a fi supusă la un vot complet al parlamentului, care ar putea veni în zile sau săptămâni ulterioare. Erdogan ar urma apoi să o semneze pentru a finaliza procesul, durată care a frustrat aliații Ankarei și a testat legăturile sale occidentale.

În timp ce Ungaria nu a ratificat nici ea aderarea Suediei, Turcia este considerată principala piedică în calea aderării Suediei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel