Șeful NATO se așteaptă ca Turcia și Ungaria să ratifice aderarea Suediei fără alte întârzieri

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se așteaptă ca Turcia și Ungaria să ratifice fără întârziere aderarea Suediei la NATO, potrivit unui interviu pentru site-ul maghiar index.hu, publicat marți, scrie Reuters.

Stoltenberg nu a prezis o dată exactă, dar a spus că guvernul Ungariei a confirmat în mod repetat că nu va fi ultimul membru care va ratifica oferta suedeză și că se aștepta ca Ungaria să-și îndeplinească angajamentul.

Turcia a informat NATO, săptămâna trecută, că ratificarea cererii de aderare a Suediei nu va fi finalizată la timp pentru a permite ceremonia de aderare a țării la o întâlnire a miniștrilor de externe ai alianței care are loc zilele aceste.

Acum două săptămâni, comisia pentru afaceri externe a parlamentului turc a amânat votul privind cererea de aderare a Suediei la NATO pentru a purta discuții suplimentare pe această temă.

Una dintre surse a precizat că comisia va relua cel mai probabil dezbaterea asupra acestui subiect marți sau miercuri. Miniștrii de externe ai NATO se vor întâlni la Bruxelles în aceste zile, 28-29 noiembrie, o întâlnire care unii din cadrul blocului de apărare occidental sperau că va marca aderarea Suediei.

Ministerul de Externe al Turciei nu a fost imediat disponibil pentru comentarii.

Atât Suedia, cât și Finlanda au solicitat aderarea la NATO în mai anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Președintele Tayyip Erdogan a ridicat obiecții la acea vreme la ambele cereri, invocând faptul că națiunile nordice protejează persoane pe care Turcia le consideră teroriste. Turcia a aprobat cererea Finlandei în aprilie, dar a ținut Suedia în așteptare.

Turcia a cerut Suediei să ia mai multe măsuri pentru a controla membrii locali ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat grup terorist de Uniunea Europeană și Statele Unite.

În replică, Stockholm a introdus o lege împotriva terorismului care face ilegală apartenența la o organizație teroristă, în timp ce a ridicat și restricțiile privind exportul de armament către Turcia. Suedia susține că a respectat partea sa dintr-un acord semnat anul trecut.

Pentru ratificare, legea trebuie aprobată de comisia pentru afaceri externe a Turciei înainte de a fi supusă la un vot complet al parlamentului, care ar putea veni în zile sau săptămâni ulterioare. Erdogan ar urma apoi să o semneze pentru a finaliza procesul, durată care a frustrat aliații Ankarei și a testat legăturile sale occidentale.

În timp ce Ungaria nu a ratificat nici ea aderarea Suediei, Turcia este considerată principala piedică în calea aderării Suediei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel