Securitatea transatlantică se află la un „punct de cotitură”, iar NATO este acum mai puternică și mai agilă, a declarat luni secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.
„Voi alăturați-vă nouă într-un punct de cotitură pentru securitatea transatlantică, marcat de creșterea concurenței strategice și de revenirea războiului brutal în Europa”, a spus Stoltenberg la ceremonia de schimbare a comenzii a operațiunilor Comandamentului Aliat, în cadrul căreia doi lideri militari au fost promovați în funcția de Comandant Suprem Aliat în Europa (SACEUR), unul dintre cele mai înalte posturi militare ale NATO.
„Acesta este unul dintre cele mai importante locuri de muncă militare din lume, într-unul dintre momentele cele mai cruciale pentru securitatea noastră”, a adăugat el.
Șeful NATO a spus că „deciziile transformatoare” luate săptămâna trecută la Summit-ul de la Madrid au făcut alianța „mai puternică și mai agilă”.
„Acum și pentru viitor, pentru că dacă vrem pace, trebuie să ne pregătim pentru război”, a spus el.
Stoltenberg a adăugat că noua strategie de descurajare și apărare a NATO a permis întărirea flancului estic „la câteva ore” de la invadarea Ucrainei de către Rusia.
În cele din urmă, el a spus că NATO se pregătește să primească Finlanda și Suedia în alianță după ce Turcia a ridicat săptămâna trecută dreptul de veto asupra aderării lor.
„Doi noi aliați NATO cu forțe și capacități militare formidabile”, a spus șeful NATO, făcând referire la Suedia și Finlanda.
La doar două zile după ce a fost de acord să ridice obiecţiile privind aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, preşedintele Turciei a avertizat că Ankara ar putea bloca în continuare procesul dacă cele două ţări nu reuşesc să îndeplinească pe deplin aşteptările sale.
La doar două zile după ce a fost de acord să ridice obiecţiile privind aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, preşedintele Turciei a avertizat că Ankara ar putea bloca în continuare procesul dacă cele două ţări nu reuşesc să îndeplinească pe deplin aşteptările sale.
Recep Tayyip Erdogan a declarat, la încheierea summitului alianţei de la Madrid, că acordul de 10 articole cu cele două ţări nordice a fost o victorie pentru Ankara şi a abordat toate "sensibilităţile" sale.La doar două zile după ce a fost de acord să ridice obiecţiile privind aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, preşedintele Turciei a avertizat că Ankara ar putea bloca în continuare procesul dacă cele două ţări nu reuşesc să îndeplinească pe deplin aşteptările sale.
Recep Tayyip Erdogan a declarat, la încheierea summitului alianţei de la Madrid, că acordul de 10 articole cu cele două ţări nordice a fost o victorie pentru Ankara şi a abordat toate "sensibilităţile" sale.
El a subliniat în special cereriile Turciei ca Suedia şi Finlanda să extrădeze suspecţi de terorism cu legături cu grupări kurde aflate în afara legii sau cu reţeaua unui cleric în exil acuzat de lovitura de stat eşuată din 2016 în Turcia.
Erdoğan a precizat că dacă cele două ţări nordice îşi vor încălca promisiunile, parlamentul turc ar putea refuza să ratifice acordul încheiat marţi. Aderarea la NATO trebuie să fie aprobată în mod oficial de toate cele 30 de state membre, ceea ce conferă fiecăruia un drept de veto. "Aderarea nu va funcţiona dacă nu aprobăm acest lucru în Parlamentul nostru.
Suedia şi Finlanda trebuie să îşi îndeplinească îndatoririle. Dacă nu le îndeplinesc, atunci bineînţeles că nu avem cum să îl trecem în parlamentul nostru", a declarat Erdoğan, potrivit Mediafax.
Federația Rusă a reacționat, după ce Turcia și-a dat acordul, ieri, pentru admiterea în Alianța nord Atlantică a Suediei și Finlandei.
Rusia nu vede cu ochi buni integrarea Finlandei şi Suediei în NATO, deoarece consideră că extinderea Alianţei Nord-Atlantice reprezintă un factor extrem de destabilizator, a declarat miercuri ministrul de externe adjunct de la Moscova, Serghei Riabkov, informează EFE.
Poziţia noastră este cunoscută, nu se schimbă, considerăm extinderea alianţei atlantice drept un factor extrem de destabilizator la nivel internaţional, iar Moscova are o atitudine negativă faţă de intrarea Suediei şi Finlandei în organizaţie, a declarat Riabkov pentru presa rusă, preluată de agenţia oficială TASS.
Potrivit Reuters, Riabkov a mai declarat că extinderea NATO către Suedia şi Finlanda nu contribuie la securitatea membrilor Alianţei Nord-Atlantice.
Summitul de la Madrid confirmă agresivitatea NATO faţă de Rusia, a transmis totodată diplomaţia rusă, anunţă AFP.
Summitul de la Madrid consolidează cursul unei îndiguiri agresive a Rusiei de către blocul atlantic, a susţinut Riabkov, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu