Șeful OMS critică Israelul: Civilii nu pot fi evacuați în condițiile create. Angajații organizației, blocați în Gaza

FOTO: Freepik@user3655421
FOTO: Freepik@user3655421

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, critică modul în care Israelul alege să poarte războiul din Fâșia Gaza, transmite Reuters.

Șeful OMS, Tedros Adhanom, spune că organizația este încă în imposibilitatea de a lua legătura cu personalul și cu facilitățile de sănătate din Gaza.

El afirmă că lipsa curentului electric în Gaza face, de asemenea, imposibilă ajungerea ambulanțelor la persoanele rănite și că evacuarea civililor nu este fezabilă în astfel de circumstanțe, nici găsirea unui adăpost sigur.

Criticile vin după ce ONU a cerut, vineri, cu o mare majoritate de voturi un 'armistiţiu umanitar imediat', în cea de-a 21-a zi a războiului dintre Hamas şi Israel, care a denunţat o 'infamie' în timp ce armata sa a anunţat 'extinderea' operaţiunilor terestre în Fâşia Gaza, relatează AFP.

După patru eşecuri în zece zile ale Consiliului de Securitate de a acţiona, Adunarea Generală a preluat acest dosar care a scos în evidenţă diviziunile, în special în rândul occidentalilor.

'În timp ce asistăm la o invazie terestră a Israelului în momentul în care vorbim şi în absenţa unei acţiuni hotărâte din partea Consiliului de Securitate, (rezoluţia) are un obiectiv simplu dar vital, în conformitate cu motivul de a fi al Naţiunilor Unite: pacea', a declarat ambasadorul iordanian Mahmoud Daifallah Hmoud, a cărui ţară a redactat textul în numele unui grup din 22 de ţări arabe.

Rezoluţia, care 'cere un armistiţiu umanitar imediat, durabil şi susţinut care să conducă la încetarea ostilităţilor', a primit la New York, în aplauze, 120 de voturi pentru, 14 împotrivă (între care Israel şi Statele Unite) şi 45 de abţineri de la cei 193 de membri ai ONU.

Ambasadorul palestinian Riyad Mansour şi-a exprimat bucuria, mulţumind Adunării Generale pentru 'curajul' său de a spune 'suficient, acest război trebuie să înceteze, măcelul împotriva poporului nostru trebuie să înceteze'.

De asemenea, salutând rezoluţia, Hamas a cerut într-un comunicat 'punerea în aplicare imediat a acestei rezoluţii pentru a permite furnizarea de combustibil şi ajutor umanitar civililor'. Războiul dintre Israel şi Hamas a fost declanşat de atacul fără precedent al mişcării islamiste palestiniene din 7 octombrie pe teritoriul israelian.

 'Să vă fie ruşine!', a afirmat vineri ambasadorul Israelului la ONU, calificând drept 'infamie' votarea de către Adunarea Generală a ONU a unei rezoluţii prin care se cere un 'armistiţiu umanitar', dar fără să fie menţionată mişcarea palestiniană Hamas, în cea de-a 21-a zi de război dintre Israel şi Hamas, relatează AFP.

'Este o zi întunecată pentru ONU şi pentru umanitate', a declarat Gilad Erdan, dând asigurări că Israelul va continua să folosească 'toate mijloacele' pe care le are la dispoziţie pentru a 'scăpa lumea de răul pe care îl reprezintă Hamas' şi 'să aducă ostaticii acasă'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel