Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut luni ca inspectorii internaţionali să aibă acces la centrala nucleară de la Zaporojie după ce Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc că au bombardat cel mai mare obiectiv atomic din Europa în weekend, relatează Reuters şi France Presse.
'Orice atac la o centrală nucleară este un lucru sinucigaş', a declarat Guterres într-o conferinţă de presă în Japonia, unde a participat sâmbătă la Ceremonia Memorială a Păcii de la Hiroshima pentru a comemora 77 de ani de la primul bombardament atomic din lume.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) se declară îngrijorată de problemele de la centrala nucleară Zaporojie.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a calificat sâmbătă ca fiind "din ce în ce mai alarmante" informaţiile provenind de la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, la o zi după atacurile care au avut loc în apropiere, informează AFP.
Atacurile de vineri sunt "ultimele dintr-o lungă listă de informaţii din ce în ce mai alarmante", a denunţat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, spunând că ele demonstrează un "risc real de dezastru nuclear care ar putea ameninţa sănătatea şi mediul în Ucraina şi nu numai", se arată într-un comunicat al agenţiei onusiene cu sediul la Viena.
Sâmbătă, compania ucraineană de energie atomică Energoatom a declarat că bombardamentul a "avariat grav" o staţie care conţinea azot şi oxigen şi o clădire auxiliară."Continuă să existe riscuri de scurgere de hidrogen şi substanţe radioactive, iar riscul de incendiu este, de asemenea, mare", conform aceleaşi surse. Vezi articolul aici!
Operatorul ucrainean de stat din domeniul energiei nucleare Energoatom a declarat, pe 5 august 2022, faptul că o linie electrica de înaltă tensiune de la centrala sa nucleară din Zaporojie (sud-est) a fost lovită vineri de bombardamentele ruseşti, dar centrala funcţionează în continuare şi că nu au fost detectate emisii radioactive, relatează Reuters.
Această centrală nucleară, considerată cea mai mare în Europa, situată la aproximativ 200 km nord-vest de oraşul-port Mariupol ocupat de ruşi, se află într-o zonă aflată de asemenea sub controlul forţelor ruse încă de la începutul lunii martie.
În apropiere de zona industrială a centralei atomo-electrice din Zaporojie ca urmare a bombardamentelor invadatorilor ruşi au fost înregistrate trei 'sosiri', scrie Energoatom pe Telegram, referindu-se la trei obuze căzute în acel perimetru, potrivit agenţiei de presă Unian.
A fost afectată o linie electrică de înaltă tensiune a autotransformatorului GRP de 330 kV al centralei din Zaporojie, conform agenţiei de presă citate.
Declaraţia Energoatom intervine la scurt timp după ce administraţia rusă a oraşului ucrainean ocupat Enerhodar a declarat ca obuze ucrainene au lovit linii electrice ale centralei şi clădiri industriale ale acesteia, notează Reuters.
Agenţia rusă de presă Interfax, citând administraţia instalată de forţele ruse în oraşul Enerhodar, a transmis că un incendiu ar fi izbucnit în incinta centralei şi că au survenit deficienţe în asigurarea funcţionării în siguranţă a reactoarelor centralei din cauza avarierii a două linii electrice.
'Au fost avariate două linii electrice, care alimentau un echipament de distribuţie cu o putere de 750 de kilowaţi, necesar pentru funcţionarea în siguranţă a blocurilor energetice ale centralei nucleare din Zaporojie', a informat administraţia prorusă a oraşului Enerhodar, citată de Interfax.
Atacul a declanşat un incendiu pe care pompierii locali încearcă să-l stingă. Secretarul de stat american, Antony Blinken, a acuzat luni Rusia că foloseşte centrala nucleară Zaporojie ca bază militară pentru a lansa atacuri 'ştiind că (ucrainenii) nu pot şi nu vor riposta pentru ca ar putea lovi vreun reactor nuclear sau deşeuri puternic radioactive'.
Forţele ruse au acuzat în repetate rânduri că trupele ucrainene lansează drone asupra centralei, unde ruşii şi-au instalat de fapt poziţiile, conform Kievului. La 20 iulie, administraţia militară prorusă din Enerhodar a acuzat armata ucraineană că a efectuat patru atacuri cu drone kamikaze împotriva acestei unităţi energetice.
Administraţia din Enerhodar a raportat că sala reactorului centralei nucleare nu a avut de suferit, dar a indicat că 11 angajaţi ar fi fost răniţi, dintre care patru grav, potrivit EFE. Vezi articolul inițial aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu