Șeful ONU susține că nu apără gruparea Hamas: „Am fost șocat de interpretările greșite asupra declarației mele”

Secretarul ONU, Antonio Guterres. Sursa Agerpres.
Secretarul ONU, Antonio Guterres. Sursa Agerpres.

Secretarul General al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a respins, miercuri, acuzațiile conform cărora ar fi justificat atacurile Hamas asupra Israelului în declarația sa adresată Consiliului de Securitate, cu o zi înainte, scrie Reuters.

"Am fost șocat de interpretările greșite ale unora asupra declarației mele... ca și cum aș fi justificat actele teroriste ale Hamas. Aceasta este o informație falsă. Ceea ce am afirmat a fost exact opusul," a declarat el jurnaliștilor.

"Consider că este necesar să punem lucrurile în perspectivă - mai ales în semn de respect față de victime și familiile acestora", a continuat liderul ONU.

În discursul său din ziua de marți adresat Consiliului de Securitate, Guterres a menționat că atacurile efectuate de Hamas în data de 7 octombrie împotriva Israelului "nu au avut loc din senin".

"Ca rezultat al acestor remarci, vom refuza să eliberăm vize pentru reprezentanții ONU", a declarat ambasadorul Gilad Erdan într-un interviu, miercuri. Erdan a mai precizat că Israelul a respins deja o cerere de viză din partea subsecretarului general al ONU pentru Afaceri Umanitare și Coordonatorul pentru Ajutor de Urgență, Martin Griffiths.

"A venit momentul să le oferim o lecție", a adăugat Erdan.

Guterres a menționat că atacul din partea Hamas asupra sudului Israelului a avut loc în contextul unei "ocupări copleșitoare" experimentată de palestinieni pe parcursul a mai multor ani, sub supravegherea forțelor israeliene. "Ei au văzut cum pământul lor a fost treptat înghițit de așezări și a fost marcat de violență," a adăugat el.

Conform autorităților israeliene, Hamas a efectuat atacuri în sudul Israelului la începutul lunii acesteia, soldate cu cel puțin 1.400 de victime și răpirea a peste 200 de persoane. Acestea au reprezentat cele mai sângeroase atacuri efectuate de militanți în cei 75 de ani de existență a Israelului și au evidențiat o gravă deficiență a serviciilor israeliene.

Atacurile efectuate de Israel au ucis ulterior peste 5.000 de civili în Gaza, printre care 2.055 de copii, conform Ministerului Sănătății palestinian. Bombardamentele intense ale Israelului și blocada totală a enclavei palestiniene au distrus cartiere întregi, au epuizat sistemul medical și au pus în pericol viețile civile, care se confruntă cu deshidratare severă și înfometare. Amnesty International a declarat că "pedeapsa colectivă" impusă civililor din Gaza de către Israel constituie o crimă de război.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel