Șeful Pentagonului, în vizită la Kiev: SUA anunță un nou ajutor militar pentru Ucraina

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Luni, Secretarul Apărării al SUA, Lloyd Austin, a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 400 de milioane de dolari, în timpul unei vizite la Kiev, cu doar două săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din SUA, care aduc incertitudine în privința viitorului sprijinului occidental pentru Ucraina, informează Reuters.

Citește și: EXCLUSIV Adevărata valoare a Republicii Moldova e alta: nu e nici strategică, nici militară, spune prof. Nistor. Motivul pentru care UE a pus-o la pachet cu Ucraina

Vizita lui Austin, a patra și probabil ultima sa călătorie la Kiev în calitate de șef al Pentagonului sub președintele Joe Biden, s-a concentrat pe eforturile Statelor Unite de a ajuta Ucraina să își consolideze apărarea, pe măsură ce forțele ruse câștigă teren în estul Ucrainei.

Cu toate acestea, în ciuda acestui gest de solidaritate cu Kievul, nu se așteaptă ca vizita să răspundă unora dintre cele mai puternice solicitări ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, cum ar fi ridicarea restricțiilor impuse de Washington privind utilizarea armamentului furnizat de SUA pentru a lovi ținte adânci în teritoriul rusesc.

Pe măsură ce administrația Biden se apropie de final, Austin a transmis un mesaj de continuitate în sprijinul american. „Statele Unite înțeleg miza, domnule președinte”, i-a spus Austin lui Zelenski în cadrul unei întâlniri, anunțând fonduri suplimentare pentru muniții, vehicule blindate și arme anti-tanc.

Austin a ajuns la Kiev după o călătorie de o noapte cu trenul din Polonia, în timp ce oficialii ucraineni raportau noi atacuri rusești asupra capitalei ucrainene, care au avariat clădiri rezidențiale și au rănit cel puțin un civil.

Vizita lui Austin are loc în contextul alegerilor prezidențiale din 5 noiembrie din Statele Unite, unde fostul președinte Donald Trump, candidatul republican, se află într-o cursă strânsă cu actualul vicepreședinte Kamala Harris, candidatul democrat. Trump a sugerat că ar fi mai reticent decât Biden în a continua sprijinul pentru Ucraina, ceea ce ar putea priva Kievul de principalul său susținător militar și financiar.

Austin a încercat să minimalizeze aceste preocupări, afirmând că a observat un sprijin bipartizan pentru Ucraina în Congresul american și că se așteaptă ca acesta să continue. „Am văzut sprijin bipartizan pentru Ucraina în ultimii doi ani și jumătate și mă aștept pe deplin să vedem în continuare acest sprijin din partea Congresului”, a spus Austin.

Generalul pensionat cu patru stele a fost unul dintre cei mai puternici susținători ai Ucrainei, contribuind la formarea unei coaliții de zeci de națiuni care au furnizat Kievului arme ce i-au permis să provoace pierderi grele forțelor ruse.

Un oficial american din domeniul apărării, care a vorbit sub anonimat, a declarat că Rusia a suferit până acum 600.000 de victime în Ucraina, incluzând morți și răniți, cu un vârf de pierderi în luna septembrie. Cu toate acestea, președintele rus Vladimir Putin pare dispus să investească tot mai multe forțe într-un avans costisitor în regiunea Donbas din estul Ucrainei, pe care Moscova o revendică ca fiind parte din teritoriul său.

În ultimele săptămâni, Rusia a înconjurat orașe din regiunea Donețk, forțând unitățile ucrainene să se retragă pe măsură ce înaintarea rusă devine tot mai intensă. „Este o luptă foarte grea și un progres lent”, a comentat Austin.

În timp ce conflictul din Ucraina continuă, atenția internațională este din ce în ce mai acaparată de conflictele în expansiune din Orientul Mijlociu, ceea ce face ca Kievul să încerce să mențină atenția Occidentului asupra războiului său. Zelenski s-a întâlnit cu Austin și la sediul NATO din Bruxelles, unde a prezentat „planul său de victorie”. Cu toate acestea, deși a primit promisiuni de sprijin continuu, nu a obținut un sprijin clar din partea aliaților cheie pentru solicitarea sa de aderare rapidă la NATO.

Întrebat despre planul de victorie al Ucrainei, Austin a evitat să comenteze public. „Nu este de competența mea să evaluez public planul său”, a declarat el în Bruxelles.

Experții susțin că Kievul ar putea fi nevoit să ia decizii dificile în privința modului de a-și utiliza forțele, inclusiv dacă va păstra teritoriul capturat în regiunea Kursk din Rusia, în urma unei ofensive surpriză din această vară. Această ofensivă a surprins Statele Unite, care nu se așteptau la o astfel de mișcare strategică din partea Ucrainei. Cu toate acestea, Putin rămâne concentrat pe capturarea orașului-cheie Pokrovsk, un important nod logistic pentru efortul de război al Kievului în estul țării.

Deși Ucraina a beneficiat de miliarde de dolari în sprijin militar american, inclusiv avioane de luptă F-16 și tancuri Abrams, ea se confruntă în continuare cu o luptă grea. Deși invazia sa în Ucraina a provocat pagube economiei ruse, a izolat diplomatic Rusia și i-a lovit armata, „Rusia nu este pregătită să renunțe”, a declarat un oficial american din domeniul apărării. „Asta pune o povară grea pe ucraineni”, a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel