Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a considerat sâmbătă activitatea militară a Chinei în apropierea Taiwanului ca fiind "provocatoare şi destabilizatoare", la o zi după ce omologul său chinez l-a avertizat că Beijingul "nu va ezita să intre în război" dacă insula îşi declară independenţa, notează AFP.
"Observăm o constrângere tot mai mare din partea Beijingului. Am asistat la o creştere continuă a activităţii militare provocatoare şi destabilizatoare în apropierea Taiwanului", a declarat Lloyd Austin la forumul de securitate "Dialogul Shangri-la organizat la Singapore.
Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării a raportat vineri afirmaţiile făcute de ministrul Wei Fenghe în acea zi, în cursul unei întâlniri cu Lloyd Austin în marja acestui forum.
"Dacă cineva ar îndrăzni să separe Taiwanul de China, armata chineză nu ar ezita niciun moment să declanşeze un război, oricare ar fi preţul", potrivit purtătorului de cuvânt.
Potrivit Ministerului chinez al Apărării, Beijingul - care consideră insula drept parte integrantă a teritoriului său - "ar strivi" orice tentativă de independenţă.
De partea cealaltă, Lloyd Austin i-a spus lui Wei Fenghe că Beijingul ar trebui "să se abţină" de la orice nouă acţiune destabilizatoare în regiune, potrivit Pentagonului. Demnitarul american "a reafirmat importanţa păcii şi stabilităţii în strâmtoarea (Taiwan), o opoziţie la modificări unilaterale ale statu-quo-ului, şi a îndemnat (China) să se abţină de la orice nouă acţiune destabilizatoare faţă de Taiwan", potrivit sursei.
China consideră că această insulă cu 24 de milioane de locuitori este una dintre provinciile sale istorice, chiar dacă nu o controlează, şi a crescut presiunea asupra Taipeiului în ultimii ani, de exemplu prin campanii de incursiuni în Zona de apărare aeriană a Taiwanului.
La 30 mai, China a efectuat astfel a doua cea mai mare incursiune a anului, cu intrarea, potrivit Taipeiului, a 30 de avioane în zona de identificare a apărării aeriene (Adiz, după acronimul său în engleză) a insulei, dintre care 20 de vânătoare. La 23 ianuarie, 39 de avioane au pătruns în Adiz, reaminteşte France Presse, notează Agerpres.
Miniştrii apărării chinez şi american au avut vineri o întâlnire în Singapore, pe un fond de diferende între cele două puteri rivale, mergând de la Taiwan şi până la războiul Rusiei în Ucraina, transmite AFP.
Ministrul chinez Wei Fenghe şi şeful Pentagonului, Lloyd Austin, au discutat în marja forumului de securitate 'Dialogul Shangri-la', ce reuneşte până duminică responsabili militari de rang înalt, diplomaţi şi mari producători de armament. China 'nu ar ezita' să intre în război dacă Taiwanul şi-ar declara independenţa, a prevenit Wei Fenghe în cursul întâlnirii, dedicată în special acestui subiect de diferend profund între cele două ţări.
'Dacă cineva ar îndrăzni să separe Taiwanul de China, armata chineză nu ar ezita niciun moment să declanşeze un război, oricare ar fi preţul', a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, Wu Qian, relatând afirmaţiile lui Wei Fenghe din timpul întâlnirii din Singapore.
Potrivit Ministerului Apărării, China - care consideră insula drept parte integrantă a teritoriului său - 'ar strivi' orice tentativă de independenţă.
De partea cealaltă, Lloyd Austin i-a transmis omologului său că Beijingul ar trebui 'să se abţină' de la orice nouă acţiune destabilizatoare în regiune. Conform Pentagonului, Austin 'a reafirmat importanţa păcii şi stabilităţii în strâmtoarea (Taiwan), o opoziţie la modificări unilaterale ale statu-quo-ului, şi a îndemnat (China) să se abţină de la orice nouă acţiune destabilizatoare faţă de Taiwan'. Întâlnirea din Singapore a fost prima dintre cei doi miniştri, care mai purtaseră o discuţie telefonică în aprilie. În ultimii ani, punctele de discordie s-au multiplicat între Washington şi Beijing: Marea Chinei de Sud, influenţa în creştere a Chinei în Asia-Pacific, războiul din Ucraina sau problema Taiwanului. Vezi știrea aici!
Un analist militar consideră că amenințarea războiului nuclear este cea mai mare de la sfârșitul Războiului Rece.
Expertul Michael Green a afirmat la News.com.au că posibilitatea unei conflagrații nucleare este mai mare acum decât oricând de la sfârșitul Războiului Rece, în 1991. Sunt date două motive principale pentru această declarație, bazate parțial pe analizele de război ale Centrului pentru o Nouă Securitate Americană (CNAS) din care fac parte personalități de rang înalt ale militarilor americani.
Președintele american Joe Biden a indicat că SUA vor apăra Taiwanul, chiar dacă nu vor face același lucru pentru Ucraina împotriva Rusiei, în timp ce China ar putea fi tentată să apese preventiv butonul nuclear.
Raportul CNAS, intitulat „Joc de război în Taiwan: un „meci acasă” pentru China, un „meci în deplasare” pentru SUA” notează că „o constatare deosebit de alarmantă din jocul de război este că Republica Populară Chineză a considerat că este necesar să amenințe că va apăsa butonul nuclear de la început pentru a evita sprijinul extern pentru Taiwan”.
„Dar China a avut dificultăți în a convinge Statele Unite că amenințările sale nucleare sunt credibile”, continuă articolul, ilustrând limitele problemei și posibilitatea ca aceasta să poată duce la un război nuclear la scară largă.
Green spune că aceasta este problema descurajării. „Ne uităm la Xi Jinping într-o nouă lumină din cauza a ceea ce Vladimir Putin a făcut. Acești lideri autoritari ar putea fi dispuși să arunce zarurile”.
China și-a extins arsenalul nuclear și crede că armata sa convențională este capabilă să ocupe Taiwanul. Cu toate acestea, o victorie rapidă se dovedește iluzorie. Vezi știrea inițială aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci