Şeful PTF Albiţa şi şapte poliţişti vor fi cercetaţi în libertate, alţi şapte - arestaţi preventiv

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis miercuri emiterea de mandate de arestare preventivă pe 29 de zile pentru şapte poliţişti de la Punctul de Frontieră Albiţa şi cercetarea în libertate a opt poliţişti de frontieră, printre care şi şeful PTF Albiţa, Daniel Corban.

Magistraţii au impus pentru cele opt persoane care vor fi cercetate în libertate măsura interdicţiei de a părăsi localitatea de domiciliu. Decizia judecătorilor poate fi atacată cu recurs.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au rămas în pronunţare marţi în cazul propunerii de arestare preventivă a şefului Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa, Daniel Corban, şi a altor 14 poliţişti de frontieră, aceştia părăsind sediul CAB în aceeaşi zi, întrucât ordonanţa de reţinere pentru 24 de ore emisă de procurori expirase.

Potrivit DNA, în sarcina acestora s-au reţinut infracţiunile de luare de mită în formă continuată şi sprijinire a unui grup infracţional organizat.

Au fost reţinuţi de procurori: Daniel Cristian Corban, comisar de poliţie, şef PTF Albiţa, (3 acte materiale), Ioan Balahura, agent principal de poliţie (14 acte materiale), Claudia Cătălin Alistar, agent principal de poliţie (20 de acte materiale), Cătălin N. Popa, agent şef adjunct de poliţie, (18 acte materiale), Andrei Alin Nechita, agent de poliţie (17 acte materiale), Constantin Tănasă, agent principal de poliţie (15 acte materiale), Dănuţ Mirel Cornea, agent de poliţie (38 acte materiale), Marius Adrian Pascal, agent de poliţie (15 acte materiale),Traian Tătaru, agent şef de poliţie (19 acte materiale), Rareş -Ionuţ Forţu, agent de poliţie (6 acte materiale), Petruţ Porumboiu, agent şef de poliţie (4 acte materiale), Radu Daniel Gîrţu, agent principal de poliţie (25 de acte materiale), Octavian Mardare, agent de poliţie (23 de acte materiale), Iordan Bălţatu, agent principal de poliţie (64 de acte materiale) şi Vlad Grigorescu, agent principal de poliţie (24 de acte materiale).

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că în perioada noiembrie 2010 - ianuarie 2011 cei 15 inculpaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu au pretins, primit sau acceptat sume de bani ca mită, atât în nume propriu, cât şi în numele celorlalţi colegi, pentru a trece cu vederea şi a nu constata infracţiuni, contravenţii sau nereguli comise la trecerea frontierei de stat a României.

Procurorii anticorupţie au constatat că, de regulă, "tariful" este cunoscut de cei care oferă mită, şi anume 10 lei pentru simpla aplicare a ştampilei.

DNA menţionează că beneficiile materiale ilicite rezultate în urma desfăşurării activităţilor infracţionale de corupţie, pentru fiecare inculpat în parte, pe fiecare tură de serviciu, variază între 100 de lei şi 1.000 de lei, în funcţie de datele calendaristice (zile normale, zile de sărbătoare legală sau religioasă), momentul zilei (tură de noapte sau tură de zi) şi de abilitatea fiecărui inculpat.

Potrivit procurorilor, inculpatul Corban, folosindu-se de funcţia de conducere pe care o deţinea, proteja activitatea infracţională desfăşurată de lucrătorii de poliţie în PTF Albiţa, primind în schimbul acestei protecţii diferite sume de bani, cu titlul de mită, de la subalternii din fiecare tură de serviciu.

sursa: Agerpres

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel