Dan Popescu, directorul Serviciului Public Salvamont Sibiu, a explicat ce trebuie să facă turiştii care vor să meargă pe trasee montane iarna, după ce la altitudini mai mari de 1800 m a început să ningă.
"În primul rând, turistul trebuie să ia în considerare că ziua s-a diminuat. Noaptea vine mai devreme, trebuie să avem obligatoriu la noi lanternă frontală. Chiar dacă facem un traseu scurt, estimat la 2-3 ore, se pot întâmpla lucruri neprevăzute şi e bine să avem o lanternă frontală cu baterii de rezervă la noi. Trebuie ca bateria telefonului să fie încărcată şi să încercăm să o economisim, pentru că bateria se descarcă mai repede la frig.
Înainte de a planifica astfel de călătorii, mai ales în zone de altitudine mai mare, trebuie să verificăm prognoza meteo. Dacă avem dubii sau întrebări despre traseu, putem apela numărul 0-SALVAMONT, pentru a ne face legătura cu formaţiile de salvamont din zona respectivă şi să cerem informaţii asupra traseelor.
Când o să fie ninsoarea mai mare, cele mai multe trasee de la peste 1800 m vor fi declarate închise. Atunci trebuie să vorbim cu formaţia Salvamont din zona respectivă, să vedem dacă acel traseu a fost închis sau nu, dacă ne trebuie un echipament special, colţari, corzi. Dacă intrăm în zonă de avalanşă şi ne asumăm asta, trebuie să fim complet echipaţi, cu dispozitiv de căutare în avalanşă, cu plăcuţe RECO, sondă, lopată, dacă mergem la Ski Free Ride sau ture care străbat culoare de avalanşă.
De asemenea, turiştii trebuie să anunţe salvamontiştii din zonă ce traseu vor să facă, durata estimativă şi, când au terminat tura, să anunţe că sunt în siguranţă", a declarat Dan Popescu pentru DC NEWS.
"Pentru serviciul public Salvamont Sibiu, suplimentăm numărul de persoane în baza din Bâlea, iar în zona de Păltiniş, când se vor deschide pârtiile de ski, vom suplimenta cu încă o patrulă, datorită creşterii fluxului de turişti", a mai spus acesta, întrebat dacă în perioada de iarnă creşte numărul salvamontiştilor din zona Sibiu.
În Munții Făgăraș, la altitudini mai mari de 1.800 de metri ninge și s-a depus strat de zăpadă.
De aceea, turiștii sunt sfătuiți să fie atenți când merg pe munte și să aibă echipament corespunzător.
„Stratul proaspăt de zăpadă măsoară aproximativ 3 centimetri și este în creștere. Vântul bate moderat, iar temperatura resimțită este minus 5 grade. Recomandăm turiștilor să acorde atenție sporită în efectuarea turelor alpine și echipament corespunzător turelor de iarnă”, au anunțat reprezentanții Salvamont Argeș.
Ninsorile ar putea continua și în următoarea perioadă, astfel încât stratul de zăpadă va crește, scrie Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News