Directorul executiv al Shell a spus că este posibil ca guvernele să fie nevoite să taxeze companiile energetice pentru a finanța eforturile de a proteja oamenii săraci de facturile în creștere.
Ben van Beurden, șeful companiei de petrol și gaze, a declarat la o conferință de energie la Londra: ”Într-un fel sau altul trebuie să existe intervenția guvernului pentru protejarea celor mai săraci. Asta poate însemna probabil că guvernele trebuie să taxeze oamenii din această cameră pentru a plăti pentru asta. Există o discuție de purtat despre asta, dar cred că este inevitabil.”
Săptămâna trecută, miniștrii UE au convenit să profite de câștigurile extraordinare ale companiilor și să le redirecționeze către clienți și întreprinderi, ca parte a unui pachet energetic inițial.
Executivul UE speră să strângă 140 de miliarde de euro prin intermediul taxelor. Blocul și-a stabilit, de asemenea, un obiectiv de a reduce consumul de energie, scrie The Guardian.
La începutul acestui an, fostul cancelar Rishi Sunak a anunțat o taxă excepțională pentru operatorii de petrol și gaze din Marea Nordului, în efortul de a strânge 5 miliarde de lire sterline. Cu toate acestea, Liz Truss a refuzat până acum să extindă acest lucru la companiile energetice, în ciuda faptului că trebuie să își finanțeze garanția prețului energiei, care limitează facturile.
UE a discutat, de asemenea, limitarea prețului gazelor naturale și al energiei în încercarea de a proteja consumatorii. Van Beurden a spus că acest lucru ar putea împiedica eforturile de a aduce mai mult gaz în Europa, deoarece țările încearcă să înlocuiască deficitul de gaz rusesc după invazia Ucrainei.
Citește și:
Gigantul energetic Shell va oferi angajaților săi un bonus unic de 8% după ce compania a raportat profituri record din prețurile ridicate la petrol și gaze. Majoritatea celor 82.000 de angajați pe care îi are în întreaga lume vor primi un spor de salariu, dar directorii de top vor fi excluși.
Shell a spus că bonusul reflectă succesul său financiar și „nu a fost un răspuns” la creșterea costului vieții.
Profiturile extraordinare ale companiilor energetice au determinat apeluri pentru taxe mai dure pentru a ajuta familiile cu facturi în creștere.
Acest lucru se datorează faptului că meteorologii prevăd că facturile obișnuite ale energiei casnice vor atinge peste 3.600 de lire sterline pe an în această iarnă. În octombrie 2021, o factură medie era de 1.400 de lire sterline pe an.
Shell a raportat săptămâna trecută profituri în al doilea trimestru de 9 miliarde de lire sterline, după ce a cules beneficiile prețurilor mai mari ale gazului și petrolului. Rivalul său BP a raportat, de asemenea, cel mai mare profit trimestrial din ultimii 14 ani, cu profituri subiacente de 6,9 miliarde de lire sterline.
Creșterea uriașă a profiturilor companiilor a fost alimentată de prețurile mai mari la petrol și gaze, care au crescut brusc din cauza războiului din Ucraina.
În ultimele luni, Rusia a redus livrările către Europa în urma invaziei și e posibil să închidă complet robinetele (citește AICI).
Potențialul problemelor de aprovizionare cu gaze a dus la creșterea prețului, ceea ce a condus companiile energetice să transfere aceste costuri asupra clienților - împingând facturile la energie în uz casnic la sume fără precedent.
Prețul ridicat al petrolului a determinat și prețul benzinei și motorinei să atingă cote record la pompe în ultimele luni.
Shell a declarat că personalul său va primi 8% din salarii ca bonus „în semn de recunoaștere a contribuției pe care oamenii noștri au adus-o la performanța operațională puternică a Shell într-un context recent provocator”.
„Bonusul le permite acelor angajați să împărtășească succesul nostru operațional și financiar actual și nu este un răspuns la provocările inflației sau ale costului vieții”, a adăugat compania.
Aproximativ 5.000 dintre angajații Shell din Marea Britanie vor beneficia de bonus, dar, cu toate acestea, 1.200 de angajați ai Shell Energy Retail, afacerea sa de furnizare pentru uz casnic cu pierderi, nu vor primi bonusurile.
Shell a mai spus că va returna acționarilor săi miliarde de dolari după ce și-a publicat rezultatele financiare trimestriale luna trecută, scrie BBC.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu