Șeful Statului Major al Apărării, la Conferința Comitetului Militar al NATO: Trebuie să îmbunătățim procedurile de activare a autorității SACEUR

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Șeful Statului Major al Apărării a participat la Conferința anuală a Comitetului Militar al NATO de la Praga.

VEZI ȘI: Gheorghiță Vlad, șeful Armatei Române: Prognoza pe care o facem prevede și scenarii ca escaladarea conflictelor, inclusiv cele de natură militară

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a participat la Conferința anuală a Comitetului Militar al NATO, în formatul șefilor Apărării, care a avut loc în perioada 13-14 septembrie la Praga, Cehia.

"Dezbaterile s-au axat pe implementarea deciziilor luate la Summit-ul NATO de la Washington și pe continuarea consolidării posturii aliate de descurajare și apărare. Totodată, șefii Apărării din statele aliate au discutat despre înființarea structurii de comandă a Misiunii NATO de Asistență și Instruire în domeniul Securității pentru Ucraina (NSATU).  

O temă principală pe agenda de lucru a vizat progresul realizat pe linia executabilității noilor planuri de apărare, care urmăresc întărirea capabilităților defensive aliate, în vederea creșterii capacității de descurajare și, dacă situația de securitate o impune, de apărare împotriva oricăror tipuri de amenințări potențiale. În acest context, generalul Gheorghiță Vlad a evidențiat că o descurajare credibilă și eficientă se transpune în asigurarea de forțe și mijloace, flexibilitate structurală a Grupurilor de Luptă pentru atingerea rapidă, la nevoie, a organizării de nivel brigadă, precum și adaptarea arhitecturii de comandă-control", se arată într-un comunicat al MApN.

VEZI ȘI: Temerile României sunt cât se poate de reale. Ambasadorul american Fried: Dacă Ucraina cade știm cu toții care va fi următoarea țintă a Rusiei

Generalul Gheorghiță Vlad: Devine din ce în ce mai clară necesitatea unei prezențe aliate consistente în regiunea Mării Negre

„Trebuie să îmbunătățim, pe de o parte, procedurile de activare a autorității SACEUR într-o zonă de operații și, pe de alta, capacitatea de susținere logistică a trupelor aliate în acea zonǎ. Luând în considerare evoluția situației în războiul dus de Federația Rusă împotriva Ucrainei, devine din ce în ce mai clară necesitatea unei prezențe aliate consistente în regiunea Mării Negre și menținerea, cu prioritate, pe agenda NATO, a relevanței Mării Negre pentru asigurarea stabilității acestei regiuni", a declarat șeful Apărării din România.

VEZI ȘI: Stoltenberg: NATO ar fi putut să acționeze mai mult pentru a preveni invazia rusească în Ucraina

În marja conferinței, generalul Gheorghiță Vlad a avut întâlniri bilaterale cu omologii săi din Belgia, Canada, Finlanda, Italia si Marea Britanie.

Comitetul Militar al NATO, cea mai înaltă autoritate militară din cadrul organizației, se întrunește pentru a discuta, în principal, despre operațiile, misiunile și activitățile militare ale Alianței și furnizează recomandări Consiliului Nord-Atlantic privind modalitățile în care Alianța poate răspunde la provocările globale de securitate. De regulă, pe durata unui an, reuniunile la nivelul șefilor Apărării se desfășoară de două ori la sediul NATO din Bruxelles și o dată într-o țară membră a Alianței.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel