Orientul Mijlociu se află "la marginea unui abis" din cauza războiului dintre Israel și Hamas, a declarat șeful agenției UNRWA, Philippe Lazzarini, într-un interviu pentru BBC.
Comisarul general al agenției de ajutor, UNRWA, parte a Organizației Națiunilor Unite, a avertizat că violența ar putea să se extindă în întreaga regiune. De asemenea, a atras atenția asupra situației critice a civililor din Gaza și a solicitat din nou crearea de coridoare umanitare către teritoriu. Lazzarini și-a exprimat temerea că "omenirea își pierde acum umanitatea".
În cadrul unui interviu exclusiv acordat BBC, Lazzarini a subliniat din nou necesitatea coridoarelor umanitare, menționând că ajutorul trebuie să fie "constant, previzibil și semnificativ" pentru a ajuta populația din Gaza.
Vorbind din Ierusalim, șeful UNRWA a condamnat atacul Hamas asupra Israelului, numindu-l un "masacru oribil și barbar" care a provocat un "traumatism național, un șoc colectiv în Israel".
"Cu toate acestea, acest eveniment nu justifică desfășurarea războiului fără restricții", a declarat el. "Și nu cred că uciderea și mai multor civili este în interesul securității și păcii viitoare în această regiune."
Întrebat dacă israelienii respectă dreptul internațional umanitar, Lazzarini a răspuns:
"Ascultați, ne aflăm acum într-o situație în care există un asediu total impus în Fâșia Gaza. Suntem într-o situație în care peste un milion de oameni au fost îndemnați să se deplaseze. Acest lucru echivalează cu pedeapsa colectivă, iar pedeapsa colectivă încalcă dreptul internațional umanitar."
El a adăugat: "Facem apel la israelieni și la oricine este implicat în acest conflict să respecte dreptul internațional umanitar. Nu există excepție pentru nimeni."
Referindu-se la creșterea crizei umanitare din Gaza, Lazzarini a spus că acolo trăiesc 2,2 milioane de palestinieni, dintre care jumătate au fost evacuați, "practic nu au nimic".
"Apa lipsește cu desăvârșire. Sunt patru toalete pentru 4.000 de oameni. Trăiesc pe podea", a menționat el. "Suntem pe marginea prăpastiei."
"Dacă nu mai există apă în Fâșia Gaza, lucrurile vor accelera. Și dezastrul care are loc deja sub ochii noștri va deveni și mai grav", a avertizat domnul Lazzarini.
Lazzarini a declarat că înainte de atacul Hamas din 7 octombrie, aproximativ 500 de camioane pe zi transportau ajutoare, combustibil și alte bunuri în Fâșia Gaza.
Acum, a menționat el, nu este clar cât de mult ajutor trebuie să fie trimis sau ce li se va permite camioanelor să aducă - dar a estimat că agenția ar avea nevoie de "cel puțin 100 de camioane pe zi" pentru locuitorii din Gaza.
Miercuri, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a confirmat că țara sa nu va bloca furnizarea de ajutor din Egipt către populația civilă din sudul Gaza.
Cu toate acestea, până în prezent, nicio ajutorul nu a ajuns în teritoriu prin punctul de trecere Rafah din Egipt.
Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat joi că "camioanele noastre sunt încărcate și gata de plecare". A menționat că ajutoarele vor fi livrate imediat ce punctul de trecere Rafah se va deschide - "sperăm că va fi mâine", a adăugat.
Lazzarini a încheiat interviul cu BBC, afirmând că palestinienii simt acum "o profunda senzație de abandon din partea comunității internaționale" în contextul violențelor în curs.
"Se simt complet lăsați de izbeliște. Toți au membri ai familiei care au fost uciși zilnic. Află despre rudele lor. Și, în același timp, trebuie să aibă grijă de supraviețuirea lor proprie."
"Dar sentimentul de abandon nu trebuie subestimat."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News