Dr. Adrian Dijmărescu, de la Sanador, a spus unde apar dificultăţi la examinarea imagistică, dar şi cum pot fi depăşite acestea.
Întrebat care ar fi cea mai bună metodă de investigaţie în afecţiunile tubului digestiv, dr. Dijmărescu a spus că "este foarte important să hotărâm la ce segment al tubului digestiv ne referim".
"Din start, ştim că putem să accesăm esofagul, stomacul şi duodenul prin endoscopie digestivă superioară, cât şi colonul, până la valva iliocecară, prin colonoscopie. Aici lucrurile se simplifică, deoarece faci această examinare, faci o examinare CT de abdomen şi poţi să vezi mai departe ce se întâmplă şi în jurul unei potenţiale leziuni pe care ai descoperit-o.
În schimb, ne rămâne un segment de tub digestiv, şi anume intestinul subţire, care este neaccesibil nici endoscopic, nici colonoscopic. Este varianta de efectuare a videocaps-ului, dar e o examinare neplăcută. Trebuie să înghiţi o pastilă, să aştepţi câteva zile, plus că e nevoie de un medic foarte abil să citească filmarea.
În cazul intestinului subţire, în momentul de faţă, dispunem de două examinări imagistice care pot fi făcute ori sinergic, ori complementar, prin care evaluăm complet acest segment. Anume enterografia CT sau enterografia RM. Aceste examinări presupun administrarea pacientului unei soluţii cu apă şi manitol oral, timp de cam o oră, şi ulterior efectuarea unei scanări, fie că e CT sau RM. Astfel, destindem foarte bine intestinul subţire şi putem evalua peretele, dacă există tumori, stenoze sau alte patologii, şi putem caracteriza şi ţesutul înconjurător", a mai precizat medicul.
Chestionat dacă, în final, tot RMN-ul e baza, dr. Dijmărescu spune că "nu, în principal am putea efectua CT. Ele sunt oarecum complementare. Dacă avem un pacient care are alergie la substanţă iodată, îi facem entero-RM".
Adrian Dijmărescu este medic primar radiologie imagistică la Spitalul Clinic SANADOR, și ne-a vorbit despre substanțele de contrast și despre examinările importante pe care trebuie să le facem în funcție de patologii.
Medicul Adrian Dijmărescu ne-a spus totul despre RMN, CT, tomografie și ecografie, despre rolul lor și când trebuie utilizate.
În plus, medicul primar radiologie imagistică ne-a spus și care este cea mai bună metodă de investigație a tubului digestiv și a intestinului subțire, despre despre descoperirea cancerului de colon și de pancreas și despre cum poate să dispară cancerul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci