Seismic Center, comunicat după ultimele seisme. Va fi sau nu un mare cutremur în România

cutremur
cutremur

Administratorii paginii de Facebook Seismic Center-Predicție și Alertă de Cutremur au postat un anunț după ultimele cutremure care au avut loc în România în ultima perioadă.

Seismic Center a transmis un comunicat de presă privind activitatea seismică din zona seismică Vrancea pentru intervalul 1 august 2019 - 20 august 2019:

”In acest moment tehnologia noastra nu indica producerea unui cutremur major in Romania.

O serie de cutremure avand o intensitate mica cu usoare tendinte spre medie si o frecventa de producere mai ridicata fata de activitatea eismica din lunile precedente dar care se incadreaza in activitatea normala a zonei seismice Vrancea si care are precedent in ultimii 10 ani se manifesta chiar acum acum Vrancea si Buzau. Aceasta activitate se va incheia maine respectiv 8 August in jurul orelor 17:30 evoluand tot in limitele intensitatii de pana acum poate cu usoare oscilatii pozitive. Dupa incheierea acestui episod maine seara, activitatea seismica va reintra in normal pentru urmatoarele doua saptamani, interval finalizat al analizei proprii.

Distributia epicentrala ne-a determinat sa presupunem o miscare a blocurilor invecinate curburii carpatice drept pentru care am colaborat cu cercetatori din cadru NASA si ESA in scopul analizei interferometriei zonei seismice Vrancea pentru a determina gradul de deplasare a solului in ultimii ani, analiza ce are ca rezultate observarea unor usoare modificari dar care nu sunt inca decisive pentru a determina o posibila activitate macroseismica in Romania in acest moment al analizei, totusi aceste deplasari ale solului nu sunt de ignorat reprezentand o posibila problema pentru viitorul nu prea indepartat.

Legat de zvonurile privind iminenta unui cutremur asemanator celui din 1977, in acest moment nu detinem nici un rezultat al analizelor proprii care sa conduca la o asemenea concluzie.

Raspundem si la intrebarile voastre daca aceasta activitate seismica este una precursoare: da, aceasta activitate are caracter precursor pe termen mediu dar nu pentru un cutremur devastator, facand parte dintr-un mecanism complex evolutiv. De ce are caracter precursor?

Caracterul precursor face referire la indicii ce privesc modificarea accentuata a structurilor si proprietatilor subterane vrancene de adancime si suprafata, deplasarea acestora si transformarea acestora, efecte ce se pot observa prin anumite caracteristici ale cutremurelor ce au inceput inca din 28 octombrie 2018 si care continua si astazi. Aceste proprietati si caracteristici au fost prezentate ulterior in multiple studii academice si institutionale atat din tara cat si din strainatate.


Sa explicam acum mai pe scurt ca sa inteleaga toti:


1. Maine seara se incheie acest episod de activitate seismica mai ridicata in zona seismica Vrancea (prescurtat ZSV).

2. Activitatea seismica din ZSV indica o evolutie spre un cutremur moderat ce se va produce candva in viitor, dar nu vorbim despre un cutremur cu efecte devastatoare, si exclus momentan.

3. DACA ACTIVITATEA SEISMICA NU SE OPRESTE maine seara atunci este o problema si analiza noastra trebuie refacuta!!

4. Cu alte cuvinte dormim linistiti cel putin in urmatoarele doua saptamani, asta in cazul in care activitatea seismica se incadreaza conform prognozei si analizei noastre si nu se schimba nimic inclusiv in activitatea regionala si din regiunile faliilor de influenta inter-continentale.

5. Aceasta analiza nu este una oficiala, este realizata de specialisti amatori in domeniul seismologiei si trebuie tratata ca atare si cu prudenta. Pentru detalii institutionale oficiale contactati INFP sau GEODIN”, este comunicatul transmis de Seismic Center.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel