Mihai Diaconescu, seismolog, a intervenit a oferit răspunsuri pentru mai multe nelămuriri legate de cutremurul din Ilfov.
Sunt zone din România care nu au avut până acum o activitate seismică importantă, de pildă, Ilfov sau Vaslui. Totuși, sunt serii care au început pe 5 februarie 2024, zi în care Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a înregistrat 5 cutremure pe parcursul întregii zile.
În urma ultimelor seisme, Mihai Diaconescu, seismolog la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a intervenit la Antena 3 CNN și a oferit răspunsuri pentru mai multe nelămuriri.
"În general cutremurele din zonele de platformă, așa sunt cutremurele la care s-a făcut referire, reprezintă niște tensiuni intra placă între diverse compartimente ale platformei. Să știți că în general, cutremurele la care s-a făcut referire s-au produs în zone cunoscute ca producând cutremure. A fost, de exemplu, ca cele din Ialomița. Cele din Ialomița, de la Căzănești, acolo pe 7 ianuarie în imediata apropiere a epicentrului cutremurului de facto a avut loc un cutremur de 2,6 și tot în Ialomița, în decembrie, pe 29, a avut loc un alt cutremur de 2,6. Pe data de 25 decembrie un alt cutremur de 2,6. Deci nu e nimic anormal în Ilfov", a spus Mihai Diaconescu.
"Da, e adevărat. Un cutremur de suprafață cu magnitudine mare poate să producă efecte mult mai puternice decât un conflict de adâncime de aceeași magnitudine. Nu consider că este o creștere a seismicității zonei, cel puțin în Ialomița în 2015 a fost o secvență seismică de vreo 15 cutremure în câteva zile, în luna martie. Deci se pot întâmpla astfel de episoade, iar apoi totul reintră în același fond nederanjant", spune seismologul.
"În România și nici pe plan mondial nu s-a pus în evidență vreo legătură între starea vremii și producerea de cutremure. Nu avem cunoștință. Noi chiar încurajăm pe cei care observă și pot să facă niște corelații plauzibile pe această temă să intre pe site-ul institutului și să-și pună impresiile acolo. Noi nu putem să ne ocupăm chiar de toate aspectele", afirmă Mihai Diaconescu.
"Seismicitatea teritoriului României ne arată că se pot produce în aproape toate zonele țării cutremure de suprafață. Zone mai ferite de astfel de cutremure sunt Oltul, vest Olt spre Craiova, Nordul Moldovei, Transilvaniei, dar chiar și acolo pot să apară din când în când", a concluzionat seismologul Mihai Diaconescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu