Selly, dezbatere tensionată cu Ecaterina Andronescu

Episodul cu numărul 3 ”Selly Show” a fost, așa cum însuși prezentatorul și-a dorit, un schimb de păreri dinamic și pe alocuri mai puțin confortabil între Selly și singurul fost ministru al educației care a acceptat invitația de a răspunde întrebărilor legate de educație, subiectul ediției difuzate sâmbătă seara, la PrimaTV.

Selly și-a afirmat și în trecut preocuparea pentru educație. Deși au fost contactați și invitați în platou și alți foști demnitari responsabili cu educația, cum ar fi Monica Anisie, Daniel Funeriu, Liviu Pop, Adrian Curaj sau Sorin Cîmpeanu, doamna Ecaterina Andronescu a fost cea care a fost prezentă în platou și nu a ezitat să ofere informații detaliate despre ceea ce consideră domnia sa că funcționează sau că nu dă rezultate în învățământul românesc.

       Plecând de la contextul actual al desfășurării cursurilor online, am aflat cu surprindere că încă din 2001 a fost semnat proiectul de digitalizare a învățământului pre-universitar, că au fost pregătite circa 300.000 de lecții în format electronic, dar care nu au văzut nici până acum lumina erei digitale într-un sistem centralizat. Dacă în 2001 doar 8% dintre profesori deschiseseră un computer, în anul școlar 2019-2020, în semestrul al doiea, aprozimativ 63% dintre elevi nu au avut legătură cu educația desfășurată online.

            Un subiect sensibil ridicat de Selly a fost și faptul că, deși legea prevede ca 6% din PIB să fie alocat învățământului, în realitate, așa cum Doamna Andronescu a explicat ordonanțele de urgență stabilesc rectificările bugetare, fiind astfel cele care dictează cifra finală care ajunge în vistieria educației. Prezentatorul și invitata sa au căzut de acord că schimbul constant de miniștri (românii au avut parte de 28 de miniștri în ultimii 30 de ani, dintre care doar unul a rămas în funcție un mandat complet) a fost ”cea mai mare nenorocire a sistemului de învățământ”. Un alt adevăr trist pus în discuție a fost și acela că în anul 2018 circa 856 de școli avea grupul sanitar în curte și cu toate că existau alocați banii necesari remedierii situației, 350 de primării locale nu au accesat aceste sume.

            Dezbaterea a avut parte și de momente mai ”accelerate”, în momentul în care Selly a introdus în conversație calitatea și utilitatea informațiilor predate în școală (considerând că  educația financiară, de exemplu, ar fi mult mai utilă decât ”tocirea comentariilor”). Replica invitatei nu s-a lăsat așteptată, subliniind că după cele discutate dar și după experiența domniei sale de profesor, ”nu aș spune că ați învățat ceva pe dinafară”.

            Selly nu a ezitat să abordeze și subiecte mai grele, cum ar fi acela că în anul 2002, în timpul mandatului doamnei ministru, un număr important de directori de școli și inspectori au fost schimbați din funcție pe considerente politice. Doamna Andronescu a precizat că ”sunteți într-o totală eroare”, afirmând cu tărie că partidul nu i-a impus vreodată vreo decizie anume.

            În aceeași notă a fost și schimbul de replici cu privire la un alt aspect concret: există o mare discrepanță, de ordinul zecilor de mii, între elevii înscriși virtual și între cei care se identifică fizic, rațiunea fiind aceea a suplimentării bugetului de către instituțiile locale. Reacția lui Selly cum că ”se fură ca la piață” a primit în replică afirmația doamnei ministru: ”folositi o sintagmă care nu îmi place”.

            Invitata a mai lansat câteva păreri care au ridicat semne de întrebare: aceea că o posibilă soluție pentru elevii privați de accesul la tehnologie ar fi distribuirea cu ajutorul microbuzelor școlare a cursurilor scrise de profesor și multiplicate în copie sau aceea conform căreia mobilizarea societății și creșterea capacității sale de a înțelege ar face ca ”decidenții să se gândească de două ori”.

            Cu toate că doamna ministru a considerat că Selly încearcă să o pună în poziția de ”țap ispășitor” pentru neajunsurile din învățământul românesc (domnia sa având la activ 4 mandate de ministru), conversația s-a încheiat cu un mesaj optimist, de îndemnare către cariera pedagogică a celor care au har, care sunt bine pregătiți în acest sens dar și care sunt respectați de societate.

            Cu siguranță că viitorul episod din ”Selly Show” care urmează a fi difuzat pe 19 decembrie, de la ora 20.00 la PrimaTV va aduce cu sine subiecte de actualitate dar și momente neașteptate, în stilul Selly.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel