Nutriționistul Mihaela Bilic recomandă consumul dovleacului, vedeta toamnei, cu moderație, dar cu încredere în beneficiile pe care le oferă.
”Când vine vorba de ronțăieli sănătoase, semințele de dovleac sunt un rău necesar, mai ales pentru bărbați. Spun rău pentru că obiceiul de a mânca semințe nu este văzut cu ochi buni la exterior, însă culmea e că face bine la interior, mai precis la prostată!
Da, e demonstrat științific, semințele de bostan sunt un remediu pentru inflamațiile prostatei și o metodă de prevenție a adenomului de prostată. În plus conțin vitamina E și fitosteroli, compuși vegetali care contribuie la scăderea colesterolului din sânge. Fitosterolii din porumb, floarea-soarelui și dovleac blochează locurile de absorbție ale colesterolului din mâncare, cu rezultat pozitiv pe profilul lipidic sangvin”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.
”Ce avantaje mai au semințele de dovleac? Ca orice oleaginoase, sunt un concentrat de nutrienți cu 40% grăsime, 30% proteine, 20% glucide, sub 10% apă. Au calorii aproape cât ciocolata, deci se mănâncă cu măsură, nu mai mult de un pumn/zi.
Ideal ar fi sa fie de bostan românesc, sunt gustoase și au coaja subțire. Dacă tot vorbim de coajă, efortul de a scoate mica sămânță din învelișul ei ne ia timp și ni se pare că mâncăm mult. În final nu rămânem cu mult miez dintr-un pumn de semințe, dar ronțăiala în sine e benefică, are efect de calmare a nervilor.
Crude sau coapte? Sunt foarte bune coapte în tavă cu un strop de sare, timp îndelungat și temperatură joasă, de maxim 100 grade, ca să se usuce și să fie crocante. Singura avertizare îi vizează pe cei cu bilă leneșă, prea multe semințe deranjează colecistul”, a mai scris nutriționistul.
Cum toamna este sezonul dovleacului, acesta putând fi consumat într-o varietate de moduri, de la copt la plăcintă, de la gătit la suc.
”Cât despre dovleacul copt și aici avem doar cuvinte de laudă. O felie de dovleac are 80 cal, la fel ca o felie de pâine. Conține 4000 micrograme provitamina A, adică dublu rației zilnice, 450 mg potasiu, 2 mg fier și 3 g fibre. Este o sursă importantă de betacaroten, zinc, potasiu și magneziu cu efect antioxidant, anticancerigen și de scădere a tensiunii arteriale.
Dovleacul ameliorează dispoziția prin conținutul de acid folic, vitamine din grupul B și glucide cu absorbție lentă. Preparat la cuptor cu un strop de scorțișoară satisface nevoia de dulce și poate fi un desert eficient pentru cei cu diabet sau care țin cură de slăbire. Iar conținutul mare de fibre contribuie la sațietate și la echilibrul intestinal.
Profitați de sezonul dovlecilor și faceți provizii de semințe pentru iarnă, acum aveți argumente să ronțăiți la gura sobei fără să vă mai pese de bunele maniere”, a concluzionat nutriționistul.
Sucul de dovleac poate aduce o serie de beneficii pentru sănătate datorită conținutului său bogat de nutrienți. Iată câteva dintre aceste beneficii:
1. Bogat în vitamine și minerale
Sucul de dovleac este o sursă bună de vitamine și minerale esențiale, cum ar fi vitamina A, vitamina C, vitamina E, vitamine din complexul B, potasiu, fier, magneziu și zinc.
2. Susține sănătatea ochilor
Datorită conținutului ridicat de vitamina A, suc de dovleac poate contribui la menținerea sănătății ochilor și la îmbunătățirea vederii.
3. Antioxidanți Sucul de dovleac conține antioxidanți, cum ar fi vitamina C și vitamina E, care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și la prevenirea bolilor cronice.
4. Sănătatea inimii
Potasiul și fibrele din sucul de dovleac pot ajuta la menținerea tensiunii arteriale în limite normale și la reducerea riscului de boli cardiovasculare.
5. Sănătatea pielii
Consumul de suc de dovleac poate contribui la o piele sănătoasă și strălucitoare, datorită conținutului de vitamina C și vitamina E, care pot ajuta la menținerea colagenului și la prevenirea îmbătrânirii pielii.
6. Scădere în greutate
Sucul de dovleac are un conținut scăzut de calorii și este bogat în fibre, ceea ce îl face o alegere sănătoasă pentru cei care încearcă să piardă în greutate. Fibrele pot contribui la menținerea senzației de sațietate.
7. Sănătatea sistemului imunitar
Nutrienții din sucul de dovleac, cum ar fi vitamina C, pot sprijini sistemul imunitar, ajutând organismul să lupte împotriva infecțiilor.
8. Digestie sănătoasă Datorită conținutului de fibre, sucul de dovleac poate contribui la o digestie mai bună și la menținerea sănătății tractului gastrointestinal.
Este important de menționat că, pentru a obține beneficiile complete ale sucului de dovleac, este indicat să consumați suc proaspăt preparat, fără adaosuri de zahăr sau conservanți, recomandă Chat GPT.
Citește și: De ce să bei în fiecare seară lapte cu miere și scorțișoară
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News