Dr Beatrice Dragomir Anghel, invitată vineri la Interviurile DC News și DC Medical, este medic specialist radioterapie la Centrul Oncologic Sanador. Ea a explicat ce sunt, cum se introduc și cum acționează semințele radioactive folosite în radioterapia internă – brahiterapie – care omoară cancerul.
În Brahiterapie – adică acea formă de radioterapie care este internă – se folosesc niște semințe, ușor ovale, dar nu foarte mari, care sunt radioactive. Acestea sunt efectiv implantate în tumoarea canceroasă și o distrug din interior. Dar montarea lor e departe de a fi simplă, a arătat Dr Beatrice Dragomir Anghel, medic specialist radioterapie la Centrul Oncologic Sanador.
„Semințele radioactive sunt de fapt surse radioactive de iod 125, de exemplu, dar sunt și alți izotopi folosiți, precum cesiu sau paladiu, care sunt introduse sub ghidaj ecografic sau tomografic la nivelul prostatei. Sunt de dimensiuni foarte mici, să spunem sub dimensiunea uni bob de orez, și sunt introduse în așa fel încât să existe o simetrie, adică un aspect complet care să asigure un câmp de desfășurare al lor, al eficacității semințelor, în condiții optime", a explicat medicul specialist în radioterapie.
Practic, introducerea lor în tumoare se face cu ajutorul unor dispozitive speciale. „În principiu sunt niște ace, pe măsura lor există niște catetere, iar ele pot fi introduse fie printr-un aplicator sau se pot introduce pur și simplu prin acele respective, fiind legate printr-un fir pe care-l vedem noi radio-opac, adică se poate vedea pe radiografie ori tomografie, sau prin ghidaj ecografic, adică se introduc (semințele, n.r.) una câte una", a continuat Dr Beatrice Dragomir Anghel.
Dacă pe vremuri pacienților care fac radioterapie li se recomanda să nu iasă din casă, să nu ia contact cu alți oameni, spaima cea mare fiind că ei sunt „radioactivi" și-i îmbolnăvesc pe cei din jur, acum tehnica a evoluat de asemenea manieră încât pacienții tratați astfvel pot pleca și în călătorii peste hotare, fără a pune în pericol pe nimeni: nici pe ei, dar nici pe cei din jur. dar în anumite condiții.
Evident, intervenția necesită anestezie generală, iar ulterior aceste semințe „rămân în interiorul pacientului. Au un timp de înjumătățire undeva între 57 și 60 de zile, depinde de izotop, pentru care pacientul primește foarte frumos un permis, i se spune exact, clar, ce are de făcut. Acest permis se poate prezenta la trecerea frontierei, când merg cu avionul, dacă sunt probleme există numele medicului atașat pe acel permis, adică toate lucrurile sunt foarte bine documentate", detaliază specialistul.
Desigur, asta nu înseamnă că poți să exagerezi, dar contactele scurte cu persoanele tratate prin brahiterapie nu prezintă un pericol de „iradiere".
„În cazul semințelor radioactive s-au făcut măsurători și într-adevăr evităm expunerea pcienților în primele săptămâni, 4-6 săptămâni aș zice, să nu se expună, mai ales dacă sunt bunici, să nu stea cu nepoții în poală să se uite la un film pentru două ore, de exemplu, dar îmbrățișări sau scurt contact este absolut permis. Adică nu sunt radioactivi încât să fie o problemă de sănătate, nu există această barieră. S-au făcut măsurători și au venit, de exemplu, pacienți pentru vasectomie sau pentru alte intervenții pentru care au fost solicitate valori ale implantului respectiv dozimetrice, ca să se știe exact ceilalți clinicieni, care nu sunt de specialitate, dacă pot efectua actul medical în siguranță. Și după o perioadă, undeva la 3-6 săptămâni, s-au făcut măsurători și au fost în regulă", a arătat dr Beatrice Dragomir Anghel.
Această plasare a semințelor radioactive este extrem de fină, presupunând de fapt un ghidaj imagistic 3D, poate chiar și 4D, „adică sunt cel puțin 3 planuri în care ne uităm constant".
Ce cancere ginecologice pot fi tratate cu aceste semințe radioactive, aflați în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu