În Oceanul Pacific, în largul coastei Oregonului, a fost identificată o sursă subacvatică din care iese un lichid uleios ciudat. Cercetătorii au lansat o ipoteză șocantă: ar putea fi un lubrifiant între două plăci tectonice.
La aproximativ 80 km de Newport, un oraș de coastă din Oregon, în mijlocul Oceanului Pacific, un grup de oameni de știință au făcut misterioasa descoperire: dintr-o fractură de pe fundul mării iese un jet de lichid fierbinte și uleios, cu o compoziție chimică foarte diferită de apele din jur.
Este un fenomen neobservat până acum și care, potrivit echipei care l-a studiat, ar putea fi legat de mișcarea plăcilor și ne-ar putea oferi și indicații asupra activității seismice locale, scrie Focus.
Studiul acestei structuri, numită Pythia's Oasis, a fost publicat în Science Advances, iar Universitatea din Washington a lansat și un scurt videoclip al descoperirii.
Echipa a observat bule de aer care ajungeau la suprafață și a decis să investigheze fundul mării cu un sonar. Odată identificată fisura, au trecut la analiza apei care iese din aceasta și care a fost descrisă a fi ca ”jetul unui hidrant”.
Compoziția chimică a acestui lichid este diferită de cea a apelor oceanice: este mai bogat în bor și litiu, dar sărac în clor, potasiu și magneziu. În plus, jetul de lichid din Oaza Pythia este cu aproximativ 9°C mai cald decât apa din jur, ceea ce sugerează că provine din falia inversă subiacentă – adică zona în care două plăci tectonice se întâlnesc, dintre care una este împinsă una sub cealaltă, generând şi fenomene seismice.
Compoziția particulară a apei care vine din inima pământului sugerează că aceasta poate acționa ca un lubrifiant între cele două plăci tectonice, reducând tensiunea deplasării. Iar faptul că se scurge în cantități mari din fundul mării ar putea fi, potrivit autorilor studiului, un semn îngrijorător al unei potențiale creșteri a activității seismice locale.
În absența lubrifiantului, pe de altă parte, tensiunea dintre aceste două plăci ar crește, ceea ce ar putea lua forma unui cutremur. Deocamdată sunt doar ipoteze, dar dacă ar fi confirmate ne-ar putea oferi indicații utile și pentru viitor în ceea ce privește monitorizarea și prevenirea cutremurelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News