Semn „profund îngrijorător”: Antarctica se încălzește de două ori mai repede decât restul lumii. Ce se va întâmpla cu nivelurile mărilor

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Potrivit unui nou studiu, Antarctica se încălzește probabil cu aproape dublul ritmului restului lumii și mai rapid decât prevedeau modelele privind schimbările climatice, cu implicații potențial de amploare pentru creșterea nivelului mării la nivel global.

Oamenii de știință au analizat 78 de nuclee de gheață din Antarctica pentru a recrea temperaturile din ultimii 1.000 de ani și au descoperit că încălzirea de pe tot continentul a fost în afara ceea ce se putea aștepta de la leagănele naturale, scrie The Guardian.

În Antarctica de Vest, o regiune considerată deosebit de vulnerabilă la încălzire cu o calotă de gheață care ar putea ridica nivelul mării la nivel global cu câțiva metri dacă s-ar prăbuși, studiul a constatat că încălzirea este de două ori mai mare decât cea sugerată de modelele climatice.

Oamenii de știință climatologi s-au așteptat de mult timp ca regiunile polare să se încălzească mai repede decât restul planetei – un fenomen cunoscut sub numele de amplificare polară – și acest lucru s-a văzut în Arctica.

Doctorul Mathieu Casado, de la Laboratoire des Science du Climat et de l’Environnement, din Franța, și autorul principal al studiului, a spus că au fost găsite „dovezi directe” că Antarctica este acum în curs de amplificare polară.

„Este extrem de îngrijorător să vedem o încălzire atât de semnificativă în Antarctica, dincolo de variabilitatea naturală”, a spus el.

Antarctica are dimensiunea statelor SUA și Mexic combinate, dar are doar 23 de stații meteo permanente și doar trei dintre acestea sunt departe de coastă.

Casado și colegii săi au examinat 78 de nuclee de gheață din Antarctica care dețin un record de temperatură și apoi au comparat acele temperaturi cu mai multe modelele și observațiile climatice.

Cercetarea, publicată în revista Nature Climate Change, a constatat că Antarctica se încălzește cu o rată cuprinsă între 0,22 și 0,32 °C pe deceniu, comparativ cu 0,18 °C pe deceniu, cât a fost de modelele climatice.

O parte din încălzirea din Antarctica este probabil mascată de o schimbare a modelului de vânt – care se crede că este, de asemenea, legată de încălzirea globală și de pierderea ozonului de pe continent – care a avut tendința de a reduce temperaturile.

Dr. Sarah Jackson, expert în gheață de la Universitatea Națională din Australia, care nu a fost implicată în studiu, a spus că descoperirile sunt „profund îngrijorătoare”.

„Toate proiecțiile noastre pentru creșterea viitoare a nivelului mării folosesc aceste rate scăzute de încălzire. Modelele noastre ar putea subestima pierderea de gheață pe care am putea-o obține”, a spus ea.

Dr. Danielle Udy, specialist în climă și expert în gheață de la Universitatea din Tasmania, care nu a fost implicată în lucrare, a spus că cercetarea a fost oportună „având în vedere evenimentele extreme pe care le-am văzut în Antarctica”.

Oamenii de știință se străduiesc să înțeleagă de ce gheața din Antarctica a fost la niveluri scăzute record în ultimii doi ani, unii sugerând că încălzirea globală ar putea afecta acum regiunea.

Mii de pui de pinguini au murit probabil la sfârșitul anului 2022, după ce gheața de mare, de obicei stabilă, din Antarctica de Vest s-a topit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel