EXCLUSIV  Semnal de ALARMĂ: Cea mai puternică criză financiară. Adrian Câciu: Despre acest lucru nu se vorbește în România

Economistul Adrian Câciu trage un semnal de alarmă cu privire la economia mondială, dar și cu privire la măsurile prudente pe care băncile au început deja să le aplice. 

Adrian Câciu, economist, a explicat în exclusivitate pentru DC News măsurile prudente pe care au început băncile să le ia în ceea ce privește acordarea creditelor bancare. 

Efect invers

”În primul rând este o măsură de prudență din partea sistemului bancar, efect al unor reglementări ale Băncii Naționale. O prudență până la urmă normală pentru că în situații de cădere economică sau de criză, inclusiv ceea ce înseamnă scăderea veniturilor populației, există efect invers în sensul în care lumea ar dori să își rezolve problemele rapid printr-un credit, dar fără a mai calcula costul de oportunitate să vadă dacă se poate plăti. Atunci e posibil să punem presiune foarte mare pentru a se lua credite, iar posibilitatea de a se acoperi aceste credite ulterior devine mult mai incertă.

”În România nu se vorbește”

Este normal să existe această prudență, dar, pe de altă parte, sistemul bancar românesc și Banca Centrală se uită la ce se întâmplă la acest moment în lume. În România, despre acest lucru nu se vorbește, dar se știe deja că recesiunea economică începe să se resimtă, toate economiile cad și va fi urmată, într-un an sau doi, de o criză financiară de patru ori mai mare decât cea din 2008. Cine vrea să vadă lucrul acesta, îl poate observa la modul cum au evoluat bursele americane, au urcat la cer, ca să spun așa, sunt la nivelul din ianuarie 2020 și acest lucru este pe fondul următor: banii aruncați în aer, nu s-au dus către economia fizică, ci către companii care au investit în acțiuni. Suntem exact în situația din 2008 în care banii nu ajungeau în economii și se duceau în bursă. Bursa creștea foarte mult, banii erau transformați în instrumente derivate și apoi a fost colapsul acelor instrumente de valori mobiliare.

Cresc datoriile publice și private 

Exact așa se va întâmpla și în 2022. Atunci probabil că va fi o criză financiară foarte puternică, iar o așa criză financiară va avea ca efect o criză a datoriilor suverane, atât cele private cât și cele publice, criză care se amplifică pe zi ce trece pentru că vedeți că și acum statul și companiile se împrumută. Așa trebuie privită această abordare prudentă a sistemului bancar pentru că nu dorește o expunere mai mare decât trebuie, având în vedere ce se va întâmpla în viitor când va trebui să stea pe capital și capitalul dacă îl dă în credite nu îl va mai avea”, a declarat Adrian Câciu pentru DC News

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel