Aprobarea de către Camera Deputaţilor a Codului Fiscal implică o creştere a taxelor numai asupra ţigaretelor, deşi nivelul de accizare a atins încă din aprilie limita prevăzută pentru 2018, susține Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova & Bulgaria.
"Dincolo de propunerile surprinzător de liberale, menite să câştige simpatia mediului de afaceri, «reducerea TVA de la 24 la 19%, eliminarea taxei pe stâlp şi a taxei de 7 eurocenţi la carburanţi», nu putem să nu remarcăm că, în proiectul noului Cod Fiscal, singurele taxe care cresc, sunt, din nou, accizele pentru ţigarete! În proiectul votat ieri în plenul Camerei Deputatilor, nivelul accizei totale creşte în ianuarie 2016 la 447 lei, de la 412 lei, în prezent! Ceea ce înseamnă o creştere neprevăzută de 35 de lei pe mia de ţigarete şi o devansare faţă de prevederile aprobate recent, potrivit cărora acciza la ţigarete urma sa crească, la 1 aprilie 2016, cu rata inflaţiei", a transmis Glida Lazăr, printr-un comunicat citat de Mediafax.
Gilda Lazăr susţine că în redactarea actuală, Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală nu pot fi aplicate.
"Nu se ştie de unde vine amendamentul votat miercuri de Camera Deputaţilor, dacă intenţia a fost compensarea scăderii TVA sau o nouă pedeapsă pentru păcătoşii de serviciu, dar e limpede că textul a fost scris «pe genunchi», şi este imposibil de aplicat în redactarea actuală, deoarece contravine altor prevederi păstrate în Cod fără modificare (referitoare la nivelul accizei şi modalitatea de calcul)", a continuat oficialul JTI România.
Gilda Lazăr cere ca prevederile din Codul Fiscal să fie corectate, pentru că altfel impactul asupra pieţei legale a ţigaretelor va fi foarte mare.
"În plus, paragraful întâi al amendamentului se bate cap în cap cu paragraful al doilea: primul prevede că, între 1 ianuarie şi 31 martie 2016 se păstrează nivelul curent, de 412 lei, al doilea prevede pentru acelaşi interval 447 lei! Dat fiind că, potrivit ministrului Finanţelor, domnul Teodorovici, toate accizele ar urma sa scadă, sperăm să fie vorba doar de o eroare materială, care va fi corectată, şi nu despre o iniţiativă luată pe neaşteptate, fără a se lua în calcul impactul uriaş asupra pieţei legale a ţigaretelor şi, implicit, asupra bugetului de stat! Dacă nu este vorba despre o eroare materială, vorbim despre cea mai gravă eroare de strategie fiscală din ultimii ani! Ar fi încă o dovadă de lipsă de viziune şi predictibilitate, cu impact asupra producătorilor legali, cu încurajarea indirectă a contrabandei şi pierderi substanţiale la buget. Să nu uităm că, începând cu aprilie anul acesta, acciza la ţigarete a ajuns deja în România la nivelul de accizare prevăzut pentru 2018!", a conchis Gilda Lazăr.
Ea a mai precizat că în industria tutunului lucrează circa 3.000 de angajaţi cu normă întreagă, iar anul trecut companiile de tutun au plătit la stat 2,7 miliarde de euro în accize, TVA, impozite şi contribuţii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci