Semnal de alarmă: O cincime din medicamentele din Africa ar putea fi de calitate inferioară sau falsificate - cercetare

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Află în articol mai multe despre semnalul de alarmă lansat de cercetători.

O cincime din medicamentele din Africa ar putea fi de calitate inferioară sau falsificate, potrivit unui proiect de cercetare major, care trage un semnal de alarmă asupra unei probleme care ar putea contribui la moartea a nenumărați pacienți.

Cercetătorii de la Universitatea Bahir Dar din Etiopia au analizat 27 de studii și au constatat că, din cele 7508 de mostre de medicamente incluse, 1639 nu au trecut cel puțin un test de calitate și au fost confirmate ca fiind de calitate inferioară sau falsificate.

Claudia Martínez, șefa departamentului de cercetare din cadrul Access to Medicine Foundation, un grup non-profit cu sediul în Amsterdam, a descris această descoperire ca fiind o preocupare majoră pentru sănătatea publică.

Dacă pacienții primesc medicamente care nu corespund standardelor sau care sunt pur și simplu falsificate, acest lucru poate duce la eșecul tratamentului lor sau chiar la decese care ar putea fi evitate”, a spus ea.

Conform estimărilor publicate anul trecut de Oficiul ONU pentru Droguri și Criminalitate, costul uman al medicamentelor falsificate și neconforme standardelor se ridică la 500000 de decese pe an în Africa Subsahariană.

Medicamentele de calitate inferioară” se referă la cele care sunt autorizate, dar nu îndeplinesc standardele de calitate, în timp ce ”medicamentele falsificate” sunt cele care își denaturează în mod deliberat identitatea, compoziția sau sursa.

Cele mai falsificate medicamente

Un purtător de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat că antibioticele și produsele anti-malarie sunt cele mai falsificate medicamente din Africa.

Antibioticele de calitate inferioară sau falsificate pot conține doze incorecte sau ingrediente active greșite, ducând la tratamente ineficiente și la supraviețuirea tulpinilor rezistente. OMS a declarat că este posibil ca astfel de produse să alimenteze o creștere a rezistenței antimicrobiene.

Potrivit studiului, s-a constatat că Malawi are cea mai mare proporție de medicamente de calitate inferioară și falsificate.

Martínez a spus că mai mulți factori au contribuit la această problemă, care a lăsat pacienții fără acces la medicamente esențiale.

Ea a spus: ”Lanțurile de aprovizionare cu produse farmaceutice din multe țări cu venituri mici și medii sunt adesea complexe, ineficiente și fragmentate; regiunea se bazează în mare măsură pe un număr limitat de furnizori de medicamente esențiale, iar multe țări se confruntă cu provocări semnificative în ceea ce privește achiziționarea produselor la timp și controlul eficient al calității produselor de pe piață".

Martínez a afirmat că rolul mai multor intermediari în distribuția produselor pe continent a facilitat infiltrarea medicamentelor de calitate inferioară sau falsificate în lanțul de aprovizionare.

Un studiu anterior al OMS a constatat că aproximativ 1 din 10 produse medicale din țările în curs de dezvoltare era de calitate inferioară sau falsificate, cu 42% din rapoartele privind medicamentele de calitate inferioară și falsificate provenind din Africa, 21% din America și 21% din Europa.

Sean Cavany, un matematician de la Centrul de Medicină Tropicală și Sănătate Globală al Universității Oxford, a avertizat împotriva generalizării rezultatelor noii cercetări.

Cavany a spus: ”Există un potențial de părtinire în aceste tipuri de revizuiri, de exemplu, sondajele care nu au găsit medicamente de calitate inferioară și falsificate ar putea să nu fie publicate, iar unele dintre sondaje nu sunt aleatorii, astfel încât este posibil ca acestea să fi selectat în mod specific eșantioane pentru acest lucru. De asemenea, medicamentele de calitate inferioară standardelor și medicamentele falsificate vor diferi foarte mult în timp între țări și între medicamente, astfel încât producerea unei medii pentru toți acești factori diferiți are potențialul de a induce în eroare”.

Măsuri imediate

Cavany a declarat că, deși studiile anterioare au arătat că medicamentele de calitate inferioară și medicamentele falsificate erau cele mai multe în Africa, lipsa studiilor din afara Africii și Asiei a făcut dificilă generalizarea constatărilor.

Martínez a declarat că sunt necesare măsuri imediate pentru a aborda problema din partea guvernelor, autorităților naționale, autorităților de reglementare și companiilor farmaceutice care fabrică și vând produse.

Trebuie să consolidăm lanțurile de aprovizionare de pe întregul continent prin consolidarea infrastructurii, îmbunătățirea logisticii și punerea în aplicare a unor sisteme mai bune de supraveghere-monitorizare. Dar există, de asemenea, multe lucruri pe care companiile farmaceutice le pot face prin raportarea promptă a oricăror cazuri de produse medicale de calitate inferioară sau falsificate către autoritățile naționale de sănătate și sistemul de alertă rapidă al OMS, și prin contribuția la consolidarea capacităților”, a precizat Martínez.

Un purtător de cuvânt al OMS a declarat, conform The Guardian: ”Incidentele recente de contaminare a medicamentelor lichide orale au demonstrat că avem nevoie de o abordare concertată a mai multor părți interesate pentru a preveni, detecta și răspunde la produsele de calitate inferioară și falsificate.

Creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la domeniul de aplicare, amploarea și potențialele daune pe care le provoacă aceste produse este o activitate cheie în acest sens”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel