"Semnal de alarmă pentru Europa". Mircea Geoană: "Acești actori nestatali schimbă regulile jocului". NATO, cea mai mare transformare

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, explică modul în care războiul din Ucraina a dus la o reînnoire profundă a organizației. O mai bună exploatare a sinergiilor, atât militare, cât și industriale, trebuie să contribuie la succesul imperativ al Ucrainei împotriva Rusiei.

La conferința sa de presă anuală, Vladimir Putin s-a declarat hotărât să își atingă obiectivele. El speră să profite de impasul actual al luptelor și de scăderea ajutorului acordat Ucrainei. Întrebat dacă este aceasta o strategie câștigătoare, Mircea Geoană a spus:

"Vladimir Putin a făcut deja câteva greșeli strategice majore. A crezut că poate ocupa Kievul în câteva zile; a vrut mai puțin NATO, iar Finlanda și Suedia ni se vor alătura; a crezut că Occidentul va fi divizat și că americanii și Uniunea Europeană vor avea alte priorități. Se înșeală din nou. Tonul triumfalist al conferinței sale de presă nu este altceva decât propagandă. El vrea să transmită un mesaj mai optimist publicului său înainte de alegerile din Rusia.

"Putin a uitat să menționeze că a pierdut 300.000 de soldați"

La NATO, am spus întotdeauna că acesta va fi un război lung, că războaiele sunt imprevizibile prin natura lor și că într-un război lung există mai multe faze strategice și mai multe faze tactice. În cele din urmă, Vladimir Putin a uitat să menționeze că a pierdut 300.000 de soldați în aproximativ șase sute de zile de conflict.

Dacă luptăm pentru Ucraina, este în interesul nostru, pentru că, dacă Rusia reușește, va dori mai mult război. Sunt convins că Ucraina și-a câștigat dreptul de a fi o națiune liberă, de a face parte din familia noastră de democrații occidentale, iar noi avem obligația de a o ajuta pe termen lung.

Considerăm că lunile următoare vor fi dinamice, în ciuda iernii, dar fără o dezvoltare masivă de ambele părți. Ucrainenii au reușit, fără a avea o flotă, să scoată flota rusă din Crimeea și să o ducă la Novorossiisk, de cealaltă parte a Mării Negre. A fost un succes! Același lucru este valabil și pentru prezența lor de cealaltă parte a râului Nipru, sau pentru faptul că, având în vedere ajutorul asigurătorilor, au creat un coridor pentru exportul de cereale", a spus Mircea Geoană pentru lesechos.fr.

"Semnal de alarmă strategic pentru Europa"

"În Europa și în Statele Unite, am investit prea puțin în apărare și în producția noastră industrială. Aceasta este o problemă pentru ucraineni, dar și pentru apărarea Europei. Acesta este motivul pentru care NATO a organizat un plan de adaptare a producției militare, la fel cum UE încearcă să remedieze fragmentarea excesivă a pieței industriale militare din Europa. Națiunile aliate vor investi mai mult în apărare. Vrem să fim foarte previzibili în comenzile noastre cu producătorii. Va dura ceva timp până când vom reveni la o situație mai normală. Acesta este un semnal de alarmă strategic pentru Europa. Războiul are un preț, iar noi trebuie să acționăm în solidaritate. La rândul său, Rusia a reușit să reînvie o economie de război.

Se schimbă și NATO?

"Am început să punem în aplicare noile planuri de apărare. Aceasta este cea mai ambițioasă transformare a modului în care am apărat Europa timp de 40 de ani. Planurile noastre militare, structura de comandă, dimensiunea de interoperabilitate, totul se transformă. Iar în acest domeniu, Franța este cu adevărat un campion.

Este exemplară în cadrul NATO. În ceea ce privește contribuția sa, cultura sa strategică și capacitatea sa de a mobiliza resurse. În urmă cu aproape un an, am creat aproximativ o sută de acceleratoare de inovare în domeniul apărării în Atlanticul de Nord (DIANA) pentru ca tinerele întreprinderi să își testeze tehnologiile, iar Franța ne-a oferit zece dintre acestea, în universități și centre de cercetare. Avem, de asemenea, un mic fond de capital de risc.

Franța are, de asemenea, o mare experiență în ceea ce privește reziliența societală și lupta împotriva dezinformării. În special, ajutăm Moldova, care este supusă unui război hibrid total din partea Rusiei. Conceptul de securitate este atât de larg în zilele noastre: nu este vorba doar de apărare și descurajare. 

Lucrăm, de asemenea, la protecția infrastructurilor subacvatice împreună cu industria privată și serviciile de informații. De asemenea, lucrăm din greu în ceea ce privește clima și securitatea", a spus Mircea Geoană.

"Toți acești actori nestatali schimbă regulile jocului"

"Acum avem o coordonare foarte sistematică cu ucrainenii. Avem vizibilitate în ceea ce privește nevoile, stocurile și transferurile. O agenție de achiziții, cu sediul în Luxemburg, efectuează achiziții comune pentru a reduce prețurile și a găsi resurse suplimentare. Acest lucru funcționează foarte bine. Vom înființa un centru de "lecții învățate" în Polonia. Va fi interesant de văzut cum acest război, care este în același timp foarte clasic și foarte modern, ar trebui să schimbe modul în care se echipează fiecare membru al Alianței.

Trebuie să studiem legăturile dintre marile echipamente militare tradiționale, utilizarea spațiului sau a ciberneticii și contribuția actorilor privați care sprijină Ministerul ucrainean al Apărării. Toți acești actori nestatali, care dezvoltă și utilizează drone de mici dimensiuni, schimbă regulile jocului. La fiecare cinci sau șase luni, asistăm la o cursă către front și la noi tehnologii sau utilizări ale dronelor. Este de datoria noastră să învățăm lecțiile din acest conflict", a mai spus secretarul adjunct al NATO.

NATO, "cea mai mare transformare de după cel de-al Doilea Război Mondial"

La ce ne așteptăm de la următorul summit, care va marca cea de-a 75-a aniversare a Alianței:

"Sunt deja convins că Suedia ni se va alătura înainte de summit, în ciuda unor dificultăți la sfârșitul procesului. Bineînțeles, Ucraina va fi întotdeauna în fruntea agendei. La fel ca și reafirmarea parteneriatelor noastre cu UE, cu sudul Mediteranei și cu Indo-Pacificul. Ca întotdeauna, vor exista discuții privind împărțirea cheltuielilor pentru apărare și noile planuri de apărare și descurajare ale NATO. Acesta va fi un summit foarte important, care va marca cea mai mare transformare de după cel de-al Doilea Război Mondial în ceea ce privește pregătirile noastre militare. Și va face acest lucru în toate sectoarele, inclusiv în cel spațial, unde Franța joacă un rol important.

Planurile noastre sunt, evident, susținute de forțele pe care națiunile ni le pun la dispoziție, dar ceea ce contează nu este doar cantitatea, ci și calitatea și gradul de pregătire al soldaților noștri. Și aici lucrurile se mișcă rapid. În prezent, începem un nou ciclu de planificare militară cu fiecare aliat pentru a optimiza planurile de apărare, evitând alegerile false între războiul convențional și noile tehnologii militare", a spus Mircea Geoană.

Discuții la Washington privind ajutorul pentru Ucraina

"Ca tactică, guvernul american a pus pe masă un pachet uriaș de fonduri pentru ajutor militar pentru Ucraina, dar și pentru Israel, pentru Pacific, pentru protecția frontierelor, totul pentru a trece de alegerile din 2024. Este important să înțelegem că este un pachet uriaș pentru că acoperă doi ani de cheltuieli. Nu pot să mă antepronunț asupra discuțiilor, dar sunt convins că există o dorință bipartizană, atât din partea democraților, cât și a republicanilor, de a menține ajutorul", a mai spus secretarul adjunct al NATO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel