Semnal radio trimis dintr-o galaxie aflată la 9 miliarde de ani lumină faţă de Pământ, captat de un cercetător de pe Pământ

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

A fost captat un semnal radio venit de la o distanţă uriaşă: 9 miliarde de ani lumină faţă de Pământ. 

Cercetătorii din Canada şi India au reuşit să capteze semnalul radio trimis din galaxia SDSSJ0826+5630, cu ajutorul unui telescop gigant. Unda radio le-ar putea permite astronomilor să înţeleagă universul timpuriu, având în vedere că despre acesta se crede că are undeva la 13,7 miliarde de ani. 

"E ca şi cum am privi în trecut. Mai exact, acum 8,8 miliarde de ani", a declarat Arnab Chakraborty, cosmolog şi co-autor al unui studiu despre detectarea undelor radio, conform Daily Mail. 

Semnalul  nu a fost, însă, trimis de extratereştri. Cercetătorii spun că acesta vine de la o galaxie în formare, şi că a fost emis atunci când universul avea doar 4,9 miliarde de ani. Este primul semnal radio captat de la o distanţă atât de mare. 

"O galaxie emite tot felul de semnale radio. Până acum, am reuşit să captăm doar semnalele care vin de la galaxiile apropiate, lucru care ne-a limitat capacităţile de cunoaştere", a mai declarat Chakraborty. 

Telescopul James Webb a dezlegat misterul unei nebuloase 

 

Telescopul spaţial James Webb a realizat, graţie observaţiilor de o precizie neegalată, una dintre primele sale descoperiri: două stele, nedetectate până acum, care au apărut în Nebuloasa Inelului Sudic ce înconjoară o stea muribundă, potrivit unui studiu publicat joi în Nature Astronomy şi preluat de AFP.

Această nebuloasă stranie situată în Calea Lactee la o distanţă de aproximativ 2.000 de ani-lumină de sistemul nostru solar este un nor gigantic de gaz şi praf produs de o stea care, aflată pe moarte, expulzează o parte din materia sa - o cantitate mare de gaz şi puţin praf.

În centru, rămâne inima acestei stele, denumită pitică albă: o stea foarte fierbinte şi foarte mică, dificil de văzut în mod direct, dar a cărei existenţă poate fi ghicită prin prezenţa inelelor portocalii de jur împrejur, urme ale materiei pe care a ejectat-o. Peste câteva miliarde de ani, Soarele sistemului nostru va cunoaşte şi el o soartă similară, asemenea marii majorităţi a stelelor.

Spre deosebire de Soare, care va muri în singurătate, pitica albă aflată în centrul Nebuloasei Inelului Sudic are un însoţitor. Se ştia până acum de existenţa unei stele însoţitoare, mai uşor de observat în comparaţie cu pitica albă întrucât este încă în floarea vârstei. Acest astru însoţitor este cel mai strălucitor corp ceresc din centrul discului de praf în fotografiile realizate de telescopul James Webb, care operează din această vară la o distanţă de 1,5 milioane de kilometri de Terra, scrie Agerpres.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel