O operaţiune de salvare era în curs marţi dimineaţa în largul insulei elene Creta, după ce o ambarcaţiune cu circa 500 de migranţi la bord a trimis un semnal SOS, a anunţat paza de coastă a Greciei.
"Putem vedea ambarcaţiunea. Ea pluteşte în derivă. Există un mare număr de oameni la bord", a declarat un purtător de cuvânt al pazei de coastă, precizând că numărul lor este între 400 şi 500, potrivit apelului SOS primit de autorităţi, informează Agerpres.
Operaţiunea este una dificilă din cauza rafalelor puternice de vânt din această zonă situată la sud-vest de Creta, cea mai mare insulă a Greciei.
Paza de coastă a precizat că a primit apelul SOS în noaptea de luni spre marţi, după miezul nopţii.
Două nave cargo, un petrolier şi două pescadoare italiene se aflau în apropiere pentru a oferi ajutor, a adăugat paza de coastă elenă.
Urmare a întăririi patrulelor pazei de coastă elene şi ale agenţiei europene pentru supravegherea frontierelor Frontex în Marea Egee, traficanţii de migranţi folosesc deja o rută mai lungă şi mai periculoasă la sud de Creta pentru a putea intra în Uniunea Europeană.
Însă dramele umane se înmulţesc din cauza riscurilor la care se supun migranţii care urcă la bordul unor ambarcaţiuni precare pe o mare furtunoasă, toamna şi iarna.
Pe 11 octombrie, cel puţin 30 de persoane au murit în două naufragii în largul insulelor Lesbos şi Kythira. La începutul lui noiembrie, mai multe persoane au murit în două naufragii simultane.
Potrivit datelor oferite de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), 299 de persoane au murit sau au fost date dispărute în Marea Mediterană de la începutul lui 2022, comparativ cu 111 pe parcursul întregului an trecut.
Grecia, Italia şi Spania se numără printre principalele ţări de sosire pentru migranţii veniţi din Africa şi Orientul Mijlociu, dornici să ajungă în Uniunea Europeană.
Un seism subacvatic cu magnitudinea 5,5 a fost înregistrat în noaptea de duminică spre luni în largul insulei greceşti Kasos din Marea Egee, conform Institutului de Geodinamică al Observatorului Naţional din Atena. Nu au fost raportate persoane rănite sau pagube materiale, conform presei locale, care a relatat că seismul a fost resimţit în special în Kasos şi pe insulele din apropiere, Karpathos şi Creta. Cutremurul, al cărui epicentru a fost situat la o distanţă de 63 de kilometri de Kasos şi la 343 de kilometri sud-est de Atena, la o adâncime de 47 de kilometri, s-a produs la ora locală 01:25 (23:25 GMT, duminică). Situată pe mai multe linii de falii geologice, Grecia este afectată în mod regulat de cutremure. În octombrie 2020, un cutremur cu magnitudinea 7 produs în Marea Egee a provocat moartea a două persoane pe insula grecească Samos şi s-a soldat cu peste 100 de victime în oraşul costier turcesc Izmir.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News