Transmisiunea prin semnal analogic a TVR Moldova a fost sistată. Postul de televiziune nu mai poate fi recepționat cu o antenă obișnuită.
Postul de televiziune TVR Moldova nu mai poate fi recepționat cu o antenă obișnuită, deoarece transmisiunea prin semnal analogic a fost sistată. Potrivit președintelui Comisiei pentru Cultură și Media din Senatul României, Viorel Badea, acest lucru s-a întâmplat din cauza faptului că Societatea Română de Televiziune nu și-a achitat obligațiile contractuale față de Întreprinderea ”Radiocomunicații" de la Chișinău. În replică, conducerea TVR susține că toată situaţia se datorează sistării, din 1 martie 2020, a utilizării reţelelor analogice odată cu trecerea la televiziunea digitală terestră. În realitate, însă, acest lucru nu s-a întâmplat, iar termenul limită a fost amânat până în septembrie.
Badea a declarat că situația priind suspendarea semnalului analogic pentru TVR Moldova este analizată de responsabilii de la București în regim de urgență
"Vom vedea exact, care sunt cauzele care au determinat acest eșec a managementului televiziunii române în ceea ce privește emisia TVRM. Modul în care s-a acționat în acest fel, din punctul meu de vedere, nu fac altceva decât să fac un joc străin României și Republicii Moldova", a menţionat Viorel Badea, președintele Comisiei pentru Cultură și Media din Senatul României.
"Am avut o ședință în Sindicatul nostru și am hotărât să sesizăm Direcția Națională Anticorupție după ce am aflat că președintele-director general al Societății Române de Televiziune, doamna Doina Gradea, a refuzat din martie 2020 și până în prezent să-și achite datoriile pe care le avea la Radiocomunicații din Republica Moldova, datoriile care în cuantum, am înțeles noi, de aproximativ 500 de mii de euro", a spus Cristi Godinac, șeful Sindicatului TVR.
La rândul său, conducerea Televiziunii Române a emis un comunicat în care precizează că, în Moldova, utilizarea reţelelor analogice a fost sistată din 1 martie 2020, conform deciziei autorităţilor de peste Prut. Totodată, în privinţa aşa-ziselor datorii față de Întreprinderea de Stat "Radiocomunicaţii", această instituţie nu a indicat şi nici nu a prezentat actul normativ care să le confere posibilitatea de a emite în sistem analogic şi după 1 martie 2020.
De asemenea, autoritățile de la Chişinău au amânat de mai multe ori trecerea completă la televiziunea digitală, din motiv că nu toată populația este asigurată cu dispozitivele necesare, adică convertoare externe, care permit recepţionarea semnalului digital.
Am sunat-o pe Doina Gradea pentru o reacție, dar ea ne-a spus că o poziție oficială la acest subiect va fi prezentată mai târziu, într-un comunicat de presă. Președintele Consiliului Audiovizual de la Chișinău, Ala Ursu-Antoci, a declarat că miercuri va avea loc o ședință la care va fi discutată situație în care se află TVR Moldova. Potrivit ei, mai multe detalii vor putea fi oferite abia după această întrunire. TVR Moldova poate fi recepționat, în continuare, prin semnal TV digital terestru. În 2019, compania "Telestar Media" SRL, deţinătoarea licenţei de emisie a postului de televiziune Canal 2, care a renunţat la frecvenţa naţională, a recomandat instituţiilor responsabile să o atribuie Societăţii Române de Televiziune.
În urma acestei declaraţii, pe site-ul TVR Moldova atunci a apărut un comunicat în care se spune că Televiziunea Română face toate demersurile oficiale pentru a recupera frecvenţa naţională de emisie, care va permite astfel, difuzarea postului TVR Moldova pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Televiziunea Română a obţinut frecvenţa naţională analogică pentru difuzarea, peste Prut, a canalului TVR Moldova la sfârșitul anului 2019, informează Publika.md.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News