Semnalul dat de Eduard Hellvig, odată cu demisia de la conducerea SRI. Radu Tudor: Mingea este la Klaus Iohannis

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Eduard Hellvig și-a dat demisia de la conducerea SRI. Anunțul a fost făcut public, într-o declarație de presă de astăzi, 3 iulie, de la ora 12:00. 

Jurnalistul Radu Tudor a remarcat, după ultima declarație a lui Eduard Hellvig din calitatea de director al SRI, că ”el a vorbit mereu despre fantoma securismului care încă bântuie societatea românească: este vorba despre practica poliției politice, a șantajului, a folosirii unor informații în favoarea sau în defavoarea unor oameni. Acest gen de mecanisme nu sunt specifice unei democrații. SRI a făcut un pas curajos”. 

În continuare, jurnalistul a mai spus că directorul SRI a mai tras un semnal: ”A spus că dacă alte instituții nu procedează la fel, nu vom reuși să scăpăm de această fantomă a securismului. Există încă un pericol în societatea românească ca informațiile, documentele, să nu aibă un traseu firesc, normal într-o democrație și să fie speculate și folosite. Cu asta nu s-a împăcat nicio secundă Eduard Hellvig și de aceea a predat milioane de documente către CNSAS și sper ca acest efort să continue, pentru că acum mingea este la Klaus Iohannis. Klaus Iohannis este cel care a insistat când a devenit președintele României. Prima oară i-a făcut oferta lui Eduard Hellvig să devină consilier prezidențial. Era europarlamentar și a ezitat să accepte această poziție. Klaus Iohannis a revenit, a insistat și l-a dorit foarte mult pe Hellvig lângă el și i-a propus funcția de director al SRI. De atunci, din 2015, dacă ne aducem aminte care era atmosfera în societatea românească și până astăzi lucrurile au revenit la o normalitate democratică europeană și mai puțin la o atmosferă extrem de apăsătoare și nespecifică unei țări libere care încă domnea atunci în 2014 - 2015”.  

Ce a spus directorul SRI 

”Modernizarea instituției s-a făcut la pachet cu alți pașii, care, în acești ani, a însemnat o separare de moștenirea vechii securități, introducerea de cursuri despre totalitarism și democrație pentru noii angajați, predarea completă a arhivelor către CNSAS, într-un gest care am sperat să fie preluat și de alte instituții. Până acum nu s-a întâmplat acest lucru, am mai vorbit de riscul securismului și nu-l voi mai repeta. 

Sper că suntem mai mulți cei care înțelegem mizele acestei clarificări a trecutului. Nu putem privi niciodată înainte dacă mereu revenim în trecut pentru a rezolva problemele nerezolvate ale altor generații. Nu putem cere generațiilor viitor să rezolve problemele pe care noi nu le-am rezolvat” a spus Eduard Hellvig, în ultimul discurs de director al SRI. Vezi aici discursul complet

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel