Dr. Bogdan Gabriel Pârlițeanu, medic specialist urologie la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit despre primul semnal de alarmă în cazul cancerelor urologice, dar și despre analizele simple care se pot face pentru depistarea acestuia.
Dr. Bogdan Gabriel Pârlițeanu, medic specialist urologie la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat care este primul semnal de alarmă ce ar trebui să trimită pacienții la medic, fie că e vorba de specialistul în urologie, fie și numai medicul de familiei, dar și care sunt analizele și investigațiile care pot depista un posibil cancer urologic.
”Primul semn de alarmă este apariția de sânge în urină, așa numita hematurie. Odată apărută sperie pacientul și de obicei îl trimite către urolog sau cel puțin la medicul de familie pentru ceva investigații”, a declarat dr. Bogdan Gabriel Pârlițeanu, în exclusivitate pentru DC News și DC Medical.
Este știut faptul că urina poate avea culori diferite în funcție de aportul de lichide din timpul zile, astfel că medicul a subliniat că ”pacientul cu sânge în urină observă culoarea roșie vie și atunci începe să își pună niște semne de întrebare.
Acum, nu orice pacient care are hematurie poate să aibă un cancer de vezică urinară sau, în cazul bărbaților, de prostată. Drept urmare, cel mai important lucru este continuarea unor investigații, de genul sumarului de urină, urocultură, care nu exclud alte cauze de hematurie, cum este infecția, iar pasul numărul doi este ecografia generală, fie de abdomen total, unde poate să se observe și alte cauze sau cea efectuată de medicul urolog, unde este strict, se axează pe partea vezicală de identificare a unei cauze”, a mai spus medicul.
Întrebat de analizele de tip screening, în cazul pacienților care nu prezintă simptome, medicul a precizat că pe lângă testul de sumar de urină mai există și teste rapide care pot detecta urme de sânge și direcționa spre investigații mai profunde.
”Deja toată tehnologia doresc să creeze pentru pacienți cât mai ușoare metode de identificare a unor patologii, simple cum este infecția urinară, prezența de urină în sânge, sau PSA-ul, pentru cancerul de prostată”, a mai spus dr. Pârlițeanu.
Mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News