Cătălin Podaru, Founder & CEO Leviatan Group, și Maria Văsi, BIM Implementation Manager, Leviatan Group, au fost invitați la DC News și DC News TV, unde au vorbit despre semnătura electronică calificată în proiectare și construcții.
Cătălin Podaru a subliniat importanța soluției prezentate, semnătura electronică calificată în domeniul construcțiilor, care răspunde unei nevoi de lungă durată. Aceasta soluție este necesară din cauza volumelor mari de documente pe hârtie care trebuie printate, semnate și ștampilate în mod tradițional.
„Noi am avut bucuria să prezentăm o soluție cerută de ani de zile în domeniul construcțiilor, în proiectare, dar și în domeniul construcțiilor în general. (...) Practic, această semnătură electronică calificată în domeniul construcțiilor este necesară pentru că volumele de hârtie, de planșă, acele desene pe care vedem cum trebuie executat proiectul, casa sau orice clădire, momentan ele se printează și se semnează de mână și ajung la volume impresionante.
Noi, de exemplu, la Câmpia Turzii am avut aproape 200 de cutii, adică 100 metri cubi de hârtie care a trebuit printată, semnată, ștampilată și livrată la beneficiari. Lucrul ăsta este imens și asta a fost la noi, doar la un proiect. România are din ce în ce mai multe astfel de proiecte.
Noi ne-am întâlnit și am zis cum adresăm această problemă într-un mod care să fie legal, ușor acceptat de beneficiar, de client, de autoritate ca să fie extrem de similar pentru această acceptanță și cum o facem într-un mod care să fie ușor pentru toată lumea și accesibil oricând, oriunde.”, a spus Cătălin Podaru.
Maria Văsi a explicat că proiectul a fost dezvoltat în două etape. Proiectul implică utilizarea unei semnături electronice calificate în cartușul unei planșe desenate, unde sunt trecute toate persoanele implicate și responsabilitățile acestora.
„Acest proiect a fost dezvoltat în doi pași. A fost dezvoltat de către echipa noastră de la eConfaire - Immersive Design, care este firma din cadrul grupului nostru de companii care se ocupă de partea de research and development (n.r. - cercetare și dezvoltare) împreună cu colegii de la certSIGN.
Pe baza unei proceduri de semnare, clasică, care se întâmplă în acest moment, colegii de la certSIGN, împreună cu cei de la eConfaire, au realizat un proiect de semnare cu semnătură electronică calificată direct în cartușul unei planșe. Cartușul reprezintă acel loc de pe fiecare planșă desenată în care sunt toate persoanele cu rol și cu responsabilitatea fiecăruia.
Pe lângă aceste planșe, mai este și partea de memorii, însă acea parte de memorii este foarte puțină, ca nivel de volum. Cel mai mare volum îl reprezintă piesele desenate. Acesta este primul pas.", a spus Maria Văsi.
Maria Văsi a detaliat că al doilea pas al proiectului a fost integrarea semnăturii electronice calificate direct în platforma colaborativă, un cloud dedicat construcțiilor.
„Al doilea pas a fost semnarea, această semnătură calificată, direct în platforma colaborativă, în acest cloud al construcțiilor. Este acel loc în care au acces toți cei implicați în cadrul unui proiect de la proiectanți, executanți, beneficiari, astfel încât odată cu semnarea electronică în cartuș, în dreptul fiecărei persoane cu rol și responsabilitate, ei vor avea acces mereu la originalul proiectului, direct în această platforma colaborativă, în acest cloud din domeniul construcțiilor pentru a întregi acest proces.", a spus Maria Văsi la DC News și DC News TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci