Urmează să aibă loc o coliziune de proporții. Ar trebui să ne îngrijorăm?
Astronomii au surprins recent dovezi ale unei coliziuni de asteroizi în sistemul stelar Beta Pictoris. Beta Pictoris este cunoscut ca fiind un sistem "tânăr", în care planetele sunt încă în plin proces de formare. Coliziunea în discul său de praf și gaz a implicat, cel mai probabil, planeteimale - corpuri mici care sunt la începutul evoluției lor și care pot deveni planete precum Pământul, Marte sau Venus. Această ciocnire absolut spectaculoasă a fost remarcată pentru prima dată cu aproape două decenii în urmă, atunci când astronomii au identificat un nor masiv de particule de praf în jurul unei stele tinere aflată în vecinătatea Pământului nostru.
Cu toate acestea, un studiu recent, realizat cu ajutorul telescopului James Webb a dezvăluit că norul de praf observat inițial în jurul lui Beta Pictoris a dispărut. Acest fenomen sugerează că o coliziune masivă a avut loc în jurul acestei stele acum două decenii, aruncând particulele de praf în spațiu și oferind cercetătorilor ocazia de a înțelege mai bine procesele de formare planetară din sistemele solare tinere.
Acest eveniment astronomic a generat o cantitate impresionantă de praf, spun observatorii, în cantități comparabile cu cele ale asteroidului care a provocat dispariția dinozaurilor non-aviari, o constatare aduce în prim-plan amploarea și impactul fenomenului care a avut loc în sistemul solar Beta Pictoris. Studiul, condus de astronomul Christine Chen de la Universitatea Johns Hopkins a fost prezentat în cadrul celei de-a 244-a reuniuni a Societății Astronomice Americane din Wisconsin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News