Avem cu toţii momente în viaţă în care avem impresia că am luat-o razna, când lucrurile parcă nu mai sunt la fel ca până atunci şi ne facem tot felul de scenarii cu privire la anumite persoane sau situaţii. Dar unde tragem linia? Când mergem prea departe cu imaginaţia şi ce e de făcut când totul se petrece doar în mintea noastră?
Dacă ar fi să mergem la definiţia din dicţionarul medical, paranoia reprezintă un delir în care apar persecuţia, suspiciunea şi lipsa de încredere. Cei care suferă de această tulburare psihică se simt atacaţi constant şi îşi dau o importanţă mai mare decât ar fi cazul. Cauza apariţiei paranoiei nu este cunoscută, însă se ştie că este un simptom-efect cu ramifcaţii pe mai multe afecţiuni mintale, precum schizofrenia paranoidă sau chiar tulburările de pesonalitate. În ce constă mai exact paranoia? În idei delirante că cineva îţi vrea răul, te urmăreşte, că anumite persoane, organizaţii sau forţe te ţin sub observaţie sau au motive ascunse şi fac tot ce pot pentru a acţiona împotriva ta. Aceste gânduri vin la pachet cu autoizolarea, neîncrederea, ostilitatea faţă de cei din jur. Când asemenea sentimente îşi fac apariţia, e necesară intervenţia unui psihiatru pentru a pune un diagnostic corect şi a recomanda tratamentul potrivit. Din păcate, paranoicul e greu de tratat pentru simplul motiv că va percepe în mod negativ implicarea medicului, va fi suspicios cu privire la tratament şi nici măcar nu va recunoaşte că e ceva în neregulă cu el.
Paranoia poate lua multe forme, însă cele mai obişnuite au de-a face exagerarea rolului pe care şi-l dă o persoană afectată de acestă boală psihică. Paranoicul va crede întotdeauna că are un rol special în lume şi că nimeni nu recunoaşte acest lucru şi nu se comportă în concordanţă. De asemenea, cei afectaţi de asemenea delir sunt de părere că există mesaje secrete transmise prin mijloacele publice de comunicare, cum ar fi internetul, mass-media sau e-mailul, şi, drept urmare, trebuie să fie tot timpul atenţi la „atacurile” la care sunt supuşi. Paranoicul consideră că persoanele din jurul lui se uită într-un anumit fel la el, le vorbesc pe un anumit ton, lucruri care, de fapt, n-au nimic de-a face cu realitatea. Totul e numai în mintea şi imaginaţia lor. Paranoicul va pune sub semnul întrebării orice vorbe sau acţiuni din partea străinilor sau chiar şi a celor pe care-i cunosc şi-i îndrăgesc. Pur şi simplu, nu se pot abţine să nu caute motive ascunse şi tot felul de planuri diabolice îndreptate împotriva lor.Te recunoşti în profilul de mai sus? Nu este obligatoriu să fii caz de paranoia doar pentru că eşti suspicios şi precaut. Poţi doar să ai o imaginaţie bogată, să fii foarte atent la detaliile din jur şi să nu suferi de ceva atât de grav. Cel mai bine este să vorbeşti cu un specialist care îţi poate da un diagnostic exact.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu