Pisicile pot să aibă demență, la fel ca oamenii.
Vezi și - De ce se întinde pisica pe jos când ești lângă ea
Anumite indicii pot să ajute stăpânii să gestioneze mai bine această afecțiune a pisicilor. La feline este cunoscută cu numele de sindrom de disfuncție cognitivă și apare în contextul îmbătrânirii.
Conform unei revizuiri publicate în Vet Record, demența este cauzată de degenerarea creierului legată de vârstă. Proteina beta-amiloidă se acumulează și afectează fluxul sanguin. Astfel, apare moartea neuronilor, care au un rol crucial în memorie, concentrare, dar și la percepția spațială.
Vezi și - 8 motive pentru care pisica păzește ușa
Studiile arată că aproximativ o treime dintre pisicile ce au vârste între 11 și 14 ani au cel puțin un simptom al demenței, chiar dacă nu toate sunt diagnosticate cu acest sindrom.
Semnele cele mai comune ale demenței la pisici sunt următoarele:
Dezorientare, respectiv uită locurile familiare: Accidente în afara spațiului litierei, generate de confuzie; Vocalizare în creștere, în special noaptea, probabil din cauza anxietății ori a dezorientării)ș Pierderea interesului pentru a se juca sau pentru interacțiunea socială; Scăderea apetitului.
Aceste simptome pot arăta și alte boli. Amintim aici afecțiuni renale ori hepatice, fapt pentru care un diagnostic veterinar adecvat este primordial.
Vezi și - De ce doarme pisica pe tine
Medicii veterinari diagnostichează sindromul de disfuncție cognitivă, demența la pisici, prin excluderea altor afecțiuni medicale. Ei folosesc examinări fizice, analize de sânge, dar și radiografii. Chiar dacă nu există un medicament pentru demența la pisici, tratamentul se axează pe gestionarea simptomelor, precum și pe îmbunătățirea calității vieții.
Printre tratamentele recomandate sunt schimbarea dietei, suplimente ce susțin sănătatea creierului, dar și medicamente pentru durere cronică. Proprietarii de pisici trebuie să evite administrarea de medicamente umane felinelor, fără aprobarea veterinarului.
Menținerea unei rutine zi de zi, constante, pentru hrănire și joacă este o strategie. De asemenea, se recomandă evitarea schimbărilor mari, precum mutarea ori rearanjarea mobilierului. Se pot pune litiere ușor accesibile, cu scopul de a minimiza confuzia. Mai mult, oferirea de interacțiune și afecțiune, în funcție de cât acceptă pisica, este o altă strategie de luat în seamă.
O pisică cu demență poate să trăiască între 5 și 10 ani, luând în considerare factori precum vârsta, gravitatea simptomelor, precum și gestionarea generală a sănătății felinei. Fiecare pisică este diferită și este important să monitorizați comportamentul acesteia și, de asemenea, să păstrați legătura cu veterinarul, scrie Pawtracks.com
VEZI ȘI - Motivele surprinzătoare pentru care pisicile îți zgârie mobila
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News