Stresul este tot mai prezent în viața omului contemporan, însă pentru copil experimentarea unor condiții maxim stresante poate să conducă la o destablizare a dezvoltării sale psihice, atrage atenția profesorul dr. Ion-Ovidiu Pânișoară, Director, Departamentul de Formare a Profesorilor, Universitatea din București. Date statistice recente arată că lucrurile evoluează într-o direcție nedorită privind stresul la copii, de aceea este important ca părinții și educatorii să fie atenți la anumite comportamente care apar atunci când un copil este stresat și să aplice cât mai rapid strategii simple și eficiente care să ducă la remediere situației.
Stresul este un factor prezent zi de zi în viața noastră. Viteza cu care lumea se schimbă, interacțiunile multiple pe care le avem unii cu alții zi de zi, lipsa de predictibilitate socială etc. – toate acestea conduc la creșterea „porției” de stres pentru fiecare dintre noi. Dacă pentru adulți stresul este o componentă a vieții, pentru copil experimentarea unor condiții maxim stresante poate să conducă la o destablizare a dezvoltării sale psihice. Copilul este mai puțin pregătit să facă față unui nivel de stres toxic în viața lui și tocmai de aceea este necesar să fim atenți la toate aspectele simptomatice care indică apariția unui nivel prea ridicat de stres în viața copilului. Asta nu înseamnă că un anumit nivel de stres nu este bun. De altfel literatura de specialitate (vezi și Center on the Developing Child de la Universitatea Harvard) pune în centrul analizelor sale așa numitul stres toxic (pe lângă cel pozitiv și cel tolerabil) afirmând „ a-l învăța cum să facă față adversității este un aspect important al dezvoltării pentru copil”
Citește și: Forța magică a curiozității. Sfaturi de la un expert în psihopedagogie
Hassink (apud Shaw) a evidențiat în urma unei cercetări că părinții au observat frecvente simptome fizice ale stresului la copiii lor:
44% dintre parinti au consemnat: copilul lor s-a plâns de dureri de cap.
44% au raportat dureri de stomac la copilul lor.
38% au observat coșmaruri sau probleme cu somnul la copilul lor.
20% au spus că a scăzut apetitul sau că au apărut alte schimbări în obiceiurile alimentare pe care copilul le avea.
Sunt procente importante care arată că lucrurile evoluează într-o direcție nedorită.
Citește și: Pânișoară: Creativitatea copilului. Cine o "zdrobește"
Un alt autor (Rowe) a mers și mai departe strângând împreună acele comportamente care se pot remarca la un copil stresat. Rowe a observat că pentru copii stresul se poate manifesta la nivelul unor schimbări de comportament printre care:
Ce este de făcut dacă observați astfel de comportamente la copilul dumneavoastră?
Citește continuarea pe performante.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci