O specialistă în patologia vocii a explicat adevăratul impact al inhalării substanțelor iritante și cancerigene din fumul de țigară, precum și primele simptome ale deteriorării vocii.
Fumatul este una dintre cele mai mari probleme de sănătate, fiind aproape principalul factor de risc pentru bolile respiratorii și cardiovasculare. Conștienți sau nu de riscuri, fumătorii se expun zilnic la deteriorări grave ale organelor și structurilor corporale, cum ar fi corzile vocale. Dr. Jennifer Cueva Díaz, specialistă în otorinolaringologie pediatrică și patologia vocii, a explicat pentru 20minutos impactul grav al inhalării fumului de țigară.
„Fumul de țigară conține substanțe iritante și cancerigene, cum ar fi gudronul, nitrozaminele și hidrocarburile aromatice, care pot deteriora direct corzile vocale”, a explicat dr. Cueva. Specialista în patologia vocii a subliniat că există și o „deteriorare termică prin ardere”.
Acest lucru face ca structura corzilor vocale să înceapă să se inflameze și să se irite cronic, modificându-se. „Afectează vibrația normală și generează schimbări celulare care pot evolua până la cancer”, a mai spus medicul.
Efectul direct este că, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, calitatea vocii se degradează și se schimbă, putând duce la disfonie sau răgușeală. Asta se întâmplă deoarece producția de mucus scade, iar diferite leziuni apar, cum ar fi „leucoplaziile, edemul lui Reinke, laringitele cronice sau cancerul laringian”, subliniază Cueva.
Deși deteriorarea corzilor vocale nu apare imediat, există câteva simptome inițiale care ar trebui să te alerteze. Otorinolaringologul Cueva recomandă consultarea unui specialist dacă aceste semne persistă mai mult de două sau trei săptămâni. Primele simptome pot fi următoarele:
Voce răgușită sau aspră: Unul dintre primele semne că sunt afectate corzile vocale este pierderea clarității vocii.
Oboseală vocală: Dacă după ce vorbești sau cânți simți o oboseală extremă în gât, aceasta poate indica iritație vocală.
Durere sau disconfort la vorbit: Inflamația corzilor vocale poate face vorbitul incomod sau dureros.
Pierderea intervalului vocal: Cântăreții, în special, pot observa că nu mai ating notele înalte cu aceeași ușurință.
Creșterea frecvenței de a-ți drege glasul: Fumătorii simt frecvent nevoia de a-și drege glasul.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @k-krailas.1203
„Din momentul în care fumul și substanțele produse prin combustia tutunului intră în contact cu mucoasa respiratorie și corzile vocale, se produce o deteriorare.”, a explicat specialista.
Prin urmare, răspunsul este clar: nu există o cantitate minimă sau maximă de țigări care să dăuneze mai mult sau mai puțin corzilor vocale. De fapt, chiar și o expunere minimă la fumat, combinată cu alți factori precum alcoolul, „sporește inflamația cronică și favorizează schimbările celulare”, a spus dr. Cueva.
Deteriorarea corzilor vocale poate deveni ireversibilă, iar singurul tratament pentru a le recupera este renunțarea la fumat. Asta afirmă otorinolaringologul, care subliniază că „reabilitarea vocală este un aliat important în orice patologie a corzilor vocale, dar în cazul pacienților fumători, puțin poate contribui dacă nu se oprește consumul”.
Primele semne că ceva se schimbă după ce renunți la fumat sunt reducerea disconfortului faringian și a nevoii de a-ți drege glasul, care, conform medicului, „în cazurile de deteriorare cronică ușoară, se consideră că apar între prima și a noua lună de la abandonarea obiceiului”. În ceea ce privește riscul de a dezvolta cancer laringian, doctorița stabilește un interval de cinci ani pentru ca acesta să se reducă la jumătate, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu