Semne de viață pe Marte? NASA spune că... DA, e posibil

foto: Freepik *imagine cu rol ilustrativ
foto: Freepik *imagine cu rol ilustrativ

Cresc speranțele de a putea trăi în viitor și pe alte planete, altele decât Pământ?  Instrumentul Sherloc al roverului Perseverance a detectat compuși organici în Cheyava Falls, substanțe esențiale pentru viață, deși se pot forma și prin procese non-biologice.

Roverul Perseverance al NASA a făcut recent o descoperire pe Marte care sugerează posibilitatea existenței vieții microscopice în trecutul planetei, scrie Space

În luna iulie, roverul a identificat o stâncă, numită Cheyava Falls, în vechiul canal al râului Neretva Vallis din craterul Jezero. Ce este cu adevărat remarcabil la această piatră este că prezintă urme de material organic asemănătoare microbilor fosilizați de pe Pământ, indicând prezența fluxurilor de apă în trecut. Se crede că aceste caracteristici ar putea fi asociate cu activitatea microbiană din trecutul îndepărtat.

A fost Marte cândva "cald și umed"?

Roca mai prezintă și șanțuri mari de fosfat de calciu alb, benzi de hematită roșiatică și pete înconjurate de fier și fosfat, trăsături similare celor care indică viața microbiană din trecut pe Pământ. Deși aceste caracteristici ar putea fi explicate și prin procese non-biologice, Cheyava Falls se alătură dovezilor tot mai numeroase conform cărora Marte a fost cândva mai caldă și mai umedă, oferind condiții potențial propice pentru viață.

Descoperirea subliniază, fără doar și poate, importanța explorării planetei Marte pentru a obține indicii despre trecutul său și despre posibilitatea existenței vieții străvechi. Cercetătorii subliniază necesitatea continuării explorărilor pe Marte pentru a găsi semne potențiale de viață, evidențiind importanța viitoarelor misiuni, precum Mars Sample Return.

Aceste descoperiri, deși nu reprezintă o dovadă definitivă a existenței vieții, readuc în atenție istoria dinamică a planetei Marte și potențialul său de a susține viața. Căutarea răspunsului la întrebarea dacă suntem sau nu singuri în univers continuă, pe măsură ce Perseverance explorează suprafața marțiană în căutarea de noi informații despre originile noastre cosmice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel