Semne proaste la Kiev. Israelul evacuează familiile diplomaților din Ucraina

Guvernul israelian a decis vineri să evacueze familiile diplomaţilor şi personalului ambasadei sale în Ucraina din cauza escaladării tensiunilor ruso-occidentale legate de Ucraina, transmite AFP.

Ministerul israelian de externe a recomandat, de asemenea, într-un comunicat adresat cetăţenilor israelieni "să se abţină de la a călători în Ucraina pentru moment" şi şi-a îndemnat cetăţenii care locuiesc în această ţară să evite "focarele de tensiune" din cauza "agravării situaţiei".

Mai multe runde de discuţii în ultimele zile nu au reuşit să aducă progrese în rezolvarea crizei ucrainene, pe care occidentalii o descriu drept cea mai periculoasă de la încheierea războiului rece în urmă cu trei decenii.

Joi, preşedintele american Joe Biden şi-a îndemnat concetăţenii să părăsească fără întârziere Ucraina deoarece "lucrurile ar putea scăpa de sub control foarte rapid", în pofida eforturilor diplomatice din ultimele săptămâni. Un apel minimalizat vineri de şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, care a estimat că nu este "nimic nou în această declaraţie".

Canada şi Norvegia au făcut recomandări similare.

La sfârşitul lunii ianuarie, Statele Unite au ordonat familiilor diplomaţilor americani din Kiev să părăsească Ucraina.

Liderii UE amenință Rusia cu cele mai dure sancțiuni

Liderii occidentali, între care preşedintele american Joe Biden, cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele francez Emmanuel Macron, promit sancţiuni rapide şi drastice dacă Rusia invadează Ucraina, a anunţat vineri Berlinul, după o teleconferinţă între aliaţi, relatează AFP.

Aliaţii sunt hotărâţi să adopte împreună sancţiuni rapide şi drastice împotriva Rusiei în cazul unor noi încălcări ale integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei, a scris purtătorul de cuvânt al cancelarului german pe Twitter. Toate eforturile diplomatice sunt menite să convingă Moscova să se îndrepte către o dezescaladare. Scopul este de a preveni un război în Europa, a precizat sursa citată.

Sancţiunile UE în cazul unei intervenţii ruse în Ucraina vor afecta sectoarele financiar şi energetic, precum şi exporturile de produse de înaltă tehnologie, a anunţat vineri preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen în cadrul unei videoconferinţe cu preşedintele american Joe Biden.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel