EXCLUSIV  Semnele cancerului facial. Dr Alexandru Bucur, sfaturi pentru pacienți: Prezentarea la specialist e tardivă. Ne îngrijorează mult rata mică de supraviețuire

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Alexandru Bucur, profesor universitar, șeful catedrei de profil din UMF și, în același timp, șeful Clinicii de chirurgie oro-maxilo-facială de la Spitalul Clinic de Chirurgie OMF “Prof. dr. Dan Theodorescu” din București, a vorbit despre cancerul facial.

Alexandru Bucur, profesor universitar, șeful catedrei de profil din UMF și, în același timp, șeful Clinicii de chirurgie oro-maxilo-facială de la Spitalul Clinic de Chirurgie OMF “Prof. dr. Dan Theodorescu” din București, a explicat care sunt semnele cancerului facial:

„Ceea ce ne îngrijorează este această rată mică de supraviețuire, 22% pe plan mondial. Cancerul acesta oro-maxilo-facial se situează pe locul 6 în total localizări, deci nu e clar de neglijat. Un al doilea element care ne îngrijorează este depistarea tardivă. Practic, în cavitatea abdominală aștept o simptomatologie și mai greu am vizualizarea directă, pe când în cavitatea bucală, pe față, pe buze este identificabil foarte rapid și, cu toate acestea, prezența la specialist este tardivă. Cred că ține nu numai de educația noastră, cât și de educația pacientului.

Sfatul meu e ca pacientul să meargă țintit către medicul stomatolog, pentru că este primul care intră în contact cu pacientul, iar, din păcate, din foaia clinică a dispărut o rubrică foarte importantă, controlul oncologic preventiv. Cred că medicul stomatolog este primul care este avizat să trimită orice sindrom către medicul specialist.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Cum recunoști un AVC, primele semne. Dr. Cristian Pandrea: Sunt simptome la care este bine să te alarmezi

În al doilea rând, orice excrescență, orice leziune ulcerativă, clar că determină o tulburare funcțională. Prezența unui fir de păr te determină să ai anumite gesturi, dar o tumoră de 0,1 sau 0,2 centimetri.? E imposibil să nu-ți ridice probleme și prezentarea cât mai rapidă este benefică pentru că, de multe ori, ajungi în situația în care operația devine, practic, imposibilă, sau este o operație sau o cură paliativă și nu radicală, lucru care nu conferă foarte multe șanse de supraviețuire pacienților.

Un alt element care ne atrage atenția este prezența adenopatiei. Aceasta adenopatie subangulomandibulară, care însoțește tulburările maligne, este tot un semnal de alarmă, dar este confundată cu afecțiuni ganglionare banale și de aici confuza de la adenită la adenopatie. Medicul stomatolog are cunoștințele necesare ca să trimită bolnavul către specialistul de chirurgie maxilo facială.  De regulă, 50% din leziunile ulcerative sunt însoțite de adenopatii. Este foarte ușor de văzut, de depistat, însă, cu toate acestea, vin în forme în care există deja ruptură capsulară, în care există invazia axului vascular, în care intervenția chirurgicală este imposibilă aproape. Toate aceste elemente nu fac altceva decât să scurteze această perioadă de supraviețuire“, a spus, la Academia de Sănătate, medicul Alexandru Bucur.

Youtube video image

Primul semn al diabetului zaharat! Dr. Cristian Pandrea (Sanador): Cel mai bun test. E la îndemână şi costă puţin

Dr. Cristian Pandrea, coordonatorul Compartimentului de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR și al Serviciului de Ambulanță SANADOR, a fost întrebat de jurnalistul Val Vâlcu despre semnele diabetului zaharat și testul de hemoglobină glicozilată:

"Să vorbim de glicemie, unde sunt teste care poate nu au surprins momentul în care ai avut glicemia crescută. Unii, când merg la analize, cu o zi înainte își impun un oarecare regim și evită dulciurile. Totuși, există hemoglobina glicozilată. E un test care arată istoricul“, a spus Val Vâlcu.

"E o memorie a stării glicemiei. Se apelează, dar nu cred că există vreun screening, deși eu l-aș face, dacă ar fi după capul meu. Nu e ceva sofisticat, e la îndemână și costă puțin. Eu l-aș transforma în screening. Sigur că, pe de altă parte, medicii de familie fac treaba asta chiar dacă nu e obligatoriu.

Pe de altă parte, diabetul zaharat are și alte semne și simptome, dar primul semn de diabet la aproximativ 10% din diabetici, este coma diabetică. Este semnul inaugural“, a spus medicul Cristian Pandrea (citește continuarea AICI).

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  E indicat să bei apă cu zahăr dacă te confrunți cu o stare de rău? Vâlcu: Dacă pacientul e diabetic?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel