Există mai multe semne care îți indică o mușcătură de căpușă. Acest incident neplăcut reprezintă o situație care poate duce la consecințe semnificative asupra sănătății sub formă de complicații mortale. Activitatea paraziților în natură crește în sezonul cald, dăunând în mod imperceptibil unei persoane. Artropodele trăiesc în principal pe copaci, dar pot fi găsite și pe tufișuri și în iarbă. Acestea sunt capabile să se adapteze la diferite condiții.
Între mușcătură și primele simptome ale leziunii, trece de obicei o perioadă de timp suficient de lungă. Iar agenții patogeni ai neuroinfecțiilor au timp să pătrundă în fluxul sanguin, provocând o serie de modificări ireversibile. Probabilitatea interacțiunii cu acești paraziți îi face pe oameni să intre în panică. Dar nu ar trebui să vă faceți griji fără motiv, o mușcătură de căpușă nu înseamnă o infecție obligatorie. Este important să cunoașteți măsurile de precauție, precum și algoritmul de diagnostic pentru recunoașterea unei mușcături și procedura imediată pentru detectarea unui parazit. Detectarea precoce a căpușei și inițierea la timp a tratamentului determină succesul măsurilor terapeutice, în timp ce diagnosticul în etapele ulterioare duce la dificultăți în alegerea unui tratament, disfuncția ireversibilă a sistemului nervos central sau trecerea la o formă cronică. De asemenea, este necesar să se evalueze beneficiile vaccinării și să se determine fezabilitatea implementării acesteia. Iar dacă ai fost la padure sau ai stat langa plante cataratoare trebuie să te verifici din moment ce ajungi acasă.
Encefalita și borrelioza sunt principalele boli pe care le pot transmite căpușele. Această listă include și o serie de alte infecții ale sistemului nervos periferic și ale creierului. Encefalita transmisă de căpușe este o boală gravă care afectează diferite părți ale structurilor nervoase, ceea ce poate duce la modificări ireversibile sub formă de paralizie sau chiar moarte.
Borrelioza este, de asemenea, caracterizată printr-o tulburare complexă a sistemelor nervos, cardiovascular și musculo-scheletic. Paraziții pot deveni purtători de agenți patogeni ai vasculitei hemoragice, o boală virală acută în care sistemul circulator este afectat, provocând complicații grave sub formă de sângerare internă.
O examinare atentă dezvăluie o zonă suspectă de roșeață pe pielea părților expuse ale corpului – artropodul nu este capabil să treacă prin haine. Inițial, este posibil să nu observați parazitul, mai ales dacă este în păr. Imunitatea locală inițiază apariția hiperreactivității – o pată rotunjită de până la 10-20 cm în diametru, care poate crește. De asemenea, un semn caracteristic de infecție cu borrelioză este formarea unui contur clar definit de culoare roșie, care poate căpăta în cele din urmă o nuanță alb-albastru. Câteva săptămâni mai târziu, la locul în care căpușa a mușcat se formează o crustă cu modificări cicatriciale.
Imediat după descoperirea unei căpușe pe piele, este necesar să se stabilească stadiul dezvoltării sale. Este bine să știi că forma adultă se distinge prin prezența a patru perechi de picioare, iar larva de nimfă are doar trei perechi. S-a studiat că femela are nevoie de mai mult timp pentru a se satura cu sânge, iar un adult se poate hrăni câteva zile.
În cazul mușcăturii a pielii, este necesar să se consulte cu siguranță un medic pentru observare în perioada de incubație a posibilelor boli. Această perioadă poate dura până la două luni, caracteristicile barierei hematoencefalice umane determină rata de răspândire a virusurilor sau bacteriilor patogene și apariția simptomelor caracteristice.
Consecințele mușcăturii de căpușă și semnele de infecție variază în funcție de forma bolii și de reacția organismului, dar cel mai adesea apare umflarea caracteristică și roșeață strălucitoare la locul de contact cu căpușa. De asemenea, are loc creșterea temperaturii corpului, frisoane, deteriorarea generală a bunăstării și somnolența.
Multe persoane suferă de oboseală rapidă, crize de greață, amețeli și fotofobie după o muscatura de capusa pozeg. De asemenea, în cazuri mai rare, unele persoane suferă de o reacție neplăcută la lumina strălucitoare a zilei sau la lumina artificială.
De asemenea se pot manifesta diverse erupții cutanate sub formă de pete, noduli și sunt simțite înțepăturile în cap. Uneori se manifestă chiar și dificultățile de respirație, senzație de dificultăți în mișcare și dureri la nivelul articulațiilor. Printre semnele care îți indică faptul că ai fost mușcat de o căpușă sunt și schimbări de dispoziție, instabilitate emoțională și anxietate crescută.
Printre cele mai răspândite semne de mușcătură de căpușă sunt și posibilele modificări în percepția realității sub formă de halucinații. Inițial, simptomele mușcăturii de căpușă pot fi ușoare, pielea poate arăta fără modificări vizuale, iar semnele cresc mai târziu. O imagine clinică vie este tipică pentru copii, pacienții în vârstă, precum și pentru persoanele cu boli cronice care afectează negativ funcția imunitară, conform BZI.
România dispune de vaccin contra căpușelor
Vaccinul TicoVac sau Encepur pentru adulți respectiv TicoVac Junior sau Encepur Copii sunt utilizate și în programul național de vaccinare.
În timp ce compoziția vaccinurilor pentru adulți și copii este similară, volumul vaccinului pentru copii este doar jumătate din doza pentru adulți.
Vaccinurile nu conțin agenți patogeni vii și, prin urmare, nu pot provoca encefalita transmisă de căpușe.
Substanța activă conține virusuri întregi, inactivate, cultivate în celule germinale primordiale de pui. Adjuvantul este un compus din aluminiu. Vaccinurile nu conțîn conservanți.
Nu conțin volume semnificative de proteine din oua (ovalbumina).
Vaccinul TicoVac Junior este utilizat la copii cu vârstă cuprinsă între 1 și 15 ani. O doza unică este de 0, 25 ml (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu